FOTO Pe 23 de trasee naționale se instalează camere video de monitorizare a traficului rutier: „Suntem pe ultima sută de metri”
Pe 23 de trasee naționale se instalează camere video de monitorizare a traficului rutier, inclusiv în raioanele Ialoveni, Ungheni, Orhei, Hîncești, Anenii Noi. Proiectul privind extinderea sistemului de supraveghere a traficului rutier pe traseele naționale în valoare totală de 20 791 956 de lei (inclusiv TVA) se află la etapa de finalizare. Lucrările au început în luna septembrie curent.
Solicitat de Ziarul de Gardă, Alexandru Putere, directorul Serviciului Tehnologii Informaționale (STI) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), susține că sistemele de monitorizare video a traficului rutier sunt amplasate în locații evaluate ca fiind prioritare din punct de vedere a accidentării și incidentelor în trafic.
„Actualmente, proprietarul sistemelor video de monitorizare în orașul Chișinău este Serviciul Tehnologii Informaționale al MAI. Noi suntem responsabili de gestiunea sistemului de supraveghere (…). Acum avem în realizare un contract înregistrat pe 27 iunie 2021 cu compania „Rapid Link” SRL care a câștigat contractul. În proiectul acesta de extindere se găsesc 18 puncte importante pe traseele naționale care au fost stabilite cu cel mai mare risc de accidente majore. Au fost consultate de colegii noștri, ne-au identificat care sunt punctele cele mai importante pentru prima fază a dezvoltării sistemului. Suntem pe ultima sută de metri. Oamenii încă lucrează. Acum se montează pe toate traseele naționale. Proiectul urmează să fie finalizat în următoarele două săptămâni (…). Oamenii trebuie să cunoască că sistemele de monitorizare video sunt funcționale și se obligă să respecte regulile circulației rutiere”, a declarat Alexandru Putere pentru ZdG.
Cât privește sistemul de monitorizare video a traficului rutier implementat în anul 2014 în raioanele din R. Moldova, directorul Serviciului Tehnologii Informaționale susține că a fost instalat ilegal.
„Camerele vechi nu sunt funcționale. Ele au fost instalate ilegal. Instalarea a fost declarată neconstituțională. Ele nu sunt ale noastre și nu ne aparțin. Nu reprezintă ministerul și nicio structură de forță. Am fost informat despre faptul că firmele care le-au implementat au dat faliment. Aceasta nu este problema noastră”, a spus Alexandru Putere.
Pe 23 iunie curent, compania „Rapid Link” SRL fondată în anul 2007 și gestionată de omul de afaceri, Victor Baciu, a fost desemnată câștigătoarea licitației privind achiziționarea de bunuri și servicii pentru extinderea sistemului de supraveghere a circulației rutiere. Licitația deschisă a fost lansată de Serviciul Tehnologii Informaționale al MAI, iar valoarea estimată a achiziției fără TVA a constituit 20 de milioane de lei.
Suma ofertei depusă de compania „Rapid Link” SRL la procedura de achiziție a fost 17 326 630 lei fără TVA (suma totală a ofertei cu TVA constituie 20 791 956 lei).
Alexandru Putere, directorul Serviciului Tehnologii Informaționale (STI) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), susține că între între STI și compania „Rapid Link” SRL a fost semnat un contract de achiziționare de bunuri și servicii pentru extinderea sistemului de supraveghere a circulației rutiere.
„Acesta este un contract de prestare a serviciilor. Este public (…). În cazul în care camerele se vor detecta prestatorul „Rapid Link” SRL este obligat să garanteze funcționarea lor pe durata a 36 de luni. Lucrurile încep să deruleze atunci când contractul este înregistrat la Ministerul Finanțelor, doar atunci el intră în valabilitate, până atunci agenții economici nu prestează servicii până nu obțin un număr de înregistrare la minister. De pe data de 10 septembrie 2021 au început lucrările”, a declarat Putere pentru ZdG.
Compania „Rapid Link” SRL este obligată să-și presteze serviciile pentru extinderea sistemului de supraveghere a circulației rutiere până pe 30 noiembrie 2021.
Pe 21 ianuarie 2019, ZdG a scris că „Rapid Link”, ai cărei angajaţi au donat în ultimele campanii electorale aproximativ 180 de mii de lei pentru Partidul Democrat din Moldova (PDM), a câştigat licitaţia pentru proiectul „O nouă viaţă”, care presupunea livrarea de produse pentru nou-născuţi în toate maternităţile din R. Moldova. Câștigătorul a adus cu sine câteva firme care şi-au intersectat activităţile cu Vladimir Plahotniuc, politician pe atunci.
În campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2014, nu mai puţin de opt angajaţi ai „Rapid Link” au donat bani pentru PDM. În total – 27 300 lei. În anul electoral 2016, către PDM au fost făcute mai multe donaţii din partea unor persoane cu nume similare celor angajaţii la „Rapid Link”. În listă era inclusă o persoană cu nume şi prenume identic cu cel al soţiei lui Victor Baciu, Aliona Baciu. Aceasta a donat 44 mii lei. Lista a fost continuată de Gheorghe Isac, care a oferit 10 mii lei, Mihail Petrov – 12 mii lei, Anatoli Severin – 12 500 lei, Carmen Chetraru – 23 mii lei şi Svetlana Madan – 55 mii lei. În total, în 2014 şi 2016, angajaţii companiei au donat pentru PDM 183 de mii de lei.
Sistemul de monitorizare video a traficului rutier a funcționat din 2014 și până în 2016. În ianuarie 2017, ZdG a scris că sistemul de monitorizare video a traficului rutier, implementat în 2014 în raioanele R. Moldova, a fost pus pe brânci de o gașcă de afaceriști, conectată la lumea politică, dar și de impotența statului, care, din cauza intereselor, nu a putut valorifica oportunitatea de a avea siguranță în trafic și încasări la buget.
ZdG a analizat atunci sute de documente, inclusiv mesaje private ale persoanelor implicate în proiect și a prezentat detalii din culisele business-ului cu camere video de pe traseele naționale, ruinat de interese, negocieri politice, lobby, dosare penale dubioase și identități false. În vârful afacerii s-au aflat un afacerist cu dublă identitate, deputatul și secretarul general al PLDM, Victor Roșca, dar și mai mulți intermediari, unii dintre care s-au aflat în funcții publice.
- Citește ancheta ZdG aici: Camerele de supraveghere a traficului, un proiect ucis de interese