Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Au început lucrările de…

FOTO Au început lucrările de conservare pentru clădirea Circului din Chișinău. Câți bani ar urma să fie cheltuiți pentru restaurarea complexului

Sursa foto: PNUD Moldova

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova anunță vineri, 24 martie, că au început lucrările de reparație a acoperișului clădirii Circului din Chișinău. Totodată, PNUD a lansat licitația pentru selectarea companiei care va executa lucrările de înlocuire a fațadei vitrificate a blocului A al edificiului.

Lucrările de reabilitare din această primă etapă ar putea fi finalizate până la sfârșitul anului 2023, în funcție de „condițiile meteorologice, precum și de alți factori, cum ar fi logistica de aprovizionare cu materie-primă, afectată de multiplele crize din regiune”.

Costul estimat pentru finalizarea lucrărilor de conservare a întregului complex este estimat acum la peste 11 milioane de euro.

„Compania de construcții, selectată în urma licitației lansată de PNUD, a început lucrările de reparație a acoperișului (…). Edificiul Circului din Chișinău are o valoare arhitecturală deosebită, iar în anul 2022 a fost inclus în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat.

Uniunea Europeană, prin programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, a alocat peste 1.800.000 euro, care au acoperit costurile pentru expertiza tehnică detaliată, pentru proiectare și pentru lucrări de reparație/conservare în prima etapă. Acestea vor împiedica degradarea clădirii Circului din cauza factorilor externi. Costul estimat pentru finalizarea tuturor lucrărilor de conservare a întregului complex este estimat acum la peste 11.000.000 de euro. Acest lucru ar putea fi realizat în viitor prin bugetul național sau finanțare suplimentară din partea partenerilor de dezvoltare”, anunță PNUD Moldova.

În prima etapă, va fi restaurat acoperișul, conform PNUD Moldova. În paralel, vor fi efectuate și alte lucrări de conservare, pentru a nu permite degradarea ulterioară a clădirii.

În perioada 2019-2021, conform organizației neguvernamentale, a fost efectuată o „examinare tehnică detaliată a stării actuale a circului, folosind metode moderne de scanare 3D, fiind identificate cele mai critice puncte pentru restaurare”. Ulterior, a fost elaborat „proiectul tehnic detaliat pentru restaurarea Arenei Centrale, ținând cont de necesitatea de a păstra aspectul arhitectural unic și de a adăuga multifuncționalitate”.

Pentru expertiza și proiectul tehnic, precum și pentru lucrările din prima etapă, Uniunea Europeană a alocat peste 1 milion 800 mii de euro, pentru a conserva și restaura astfel „elementele structurale critice, care au fost supuse degradării, de-a lungul timpului”.

În cadrul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova, sunt realizate lucrări de restaurare și conservare a 12 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv a două edificii de anvergură: clădirea Circului din Chișinău și Cetatea Tighina (Bender).