Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Directorul API, Petru Macovei, referitor…

Directorul API, Petru Macovei, referitor la suspendarea activității celor șase posturi TV: „Decizia este legală și perfect justificată”

Sursa: ZdG

Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 16 decembrie, privind suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru cele șase posturi de televiziune din R. Moldova, este „legală și perfect justificată”, a declarat directorul Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei.

Contactat de ZdG, Petru Macovei a afirmat că „aceste posturi încercau să justifice războiul Rusiei împotriva Ucrainei”.

Opinia mea este că decizia este legală și perfect justificată. De ce? Pentru că aceste posturi încercau să justifice războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Pe de o parte, aceasta se făcea prin faptul că prezentării opiniei Federației Ruse în raport cu acest război i se aloca timp mai mare de emisie decât prezentării părții ucrainene. Foarte multe acțiuni ale Rusiei erau trecute sub tăcere de către aceste posturi de televiziune. Deci ele justificau și argumentau poziția Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Petru Macovei, pentru ZdG.

Pe de altă parte, aceste posturi de televiziune sunt finanțate din surse obscure și sunt proprietatea directă sau indirectă a persoanelor cu probleme penale aici în R. Moldova. Cinci din șase posturi de televiziune sunt afiliate lui Ilan Șor. Cealaltă televiziune este proprietatea rușilor, gestionată prin intermediul unor persoane interpuse. Politica editorială a acestor televiziuni era una corespunzătoare,  care contribuia la extinderea influenței ruse în R. Moldova”, a menționat directorul API.

Aceste posturi de televiziune au fost sancționate anterior de CA”, darpolitica lor editorială nu s-a schimbat foarte mult

Petru Macovei a ținut să precizeze că „aceste posturi de televiziune au fost sancționate anterior de către Consiliul Audiovizualului (CA) pentru încălcarea prevederilor codului serviciilor media audiovizuale”. „Politica lor editorială nu s-a schimbat foarte mult după aceste sancțiuni, ceea ce justifică, din punctul meu de vedere, adoptarea acestei decizii a CSE de suspendare a licenței lor, pentru perioada situației de urgență”, a spus Petru Macovei.

Potrivit Dispoziției CSE, decizia a fost luată „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale și informațiile disponibile privind controlul exercitat de acestea asupra unor furnizori de servicii media, precum și multiplele constatări din rapoartele de monitorizare ale Consiliului Audiovizualului privind încălcările Codului Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova, implicit aplicarea sancțiunilor pentru lipsa unei informării corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.

Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale menționează că „Întreprinderea de Stat „Radiocomunicații” și distribuitorii de servicii media audiovizuale vor sista difuzarea și, respectiv, distribuirea serviciilor media audiovizuale incluse în prezenta dispoziție”.