Principală  —  IMPORTANTE   —   Eventualul Guvern Grosu intenționează să…

Eventualul Guvern Grosu intenționează să ceară Parlamentului declararea stării de urgență pentru o lună

Cabinetul de miniștri condus de Igor Grosu intenționează să ceară Parlamentului R. Moldova instaurarea stării de urgență pentru o lună dacă va primi vot de încredere din partea deputaților. O asemenea măsură este inclusă în Programul de Activitate al Guvernului, publicat astăzi 24 martie.

Pe plan imediat, Guvernul va solicita Parlamentului declararea stării de urgență pe o perioadă de cel puțin 30 zile, conform deciziei și recomandării Consiliului Suprem de Securitate din 13 martie 2021. Această solicitare va prevede împuternicirea Comisiei pentru Situații Excepționale cu competențele necesare pentru implementarea unui pachet anticriza pentru gestionarea crizei sanitare, creșterea veniturilor populației și susținerea întreprinderilor, în special în sectoarele afectate”, se arată în Programul de Activitate al Guvernului.

Aceste competențe vor include, potrivit documentului publicat, adițional la măsurile aplicabile deja stabilite prin lege, și următoarele competențe:

  • coordonarea activității mijloacelor de informare în masă pentru o amplă campanie de comunicare referitor la situația pandemică, campania de vaccinare, modul de accesare a tratamentului, și programele de ajutor din partea statului disponibile pentru oamenii și agenții economici aflați în dificultate;
  • modificarea bugetului în scopul finanțării programelor de susținere socială și mediului de afaceri;
  • contractarea împrumuturilor pentru finanțarea bugetului prevăzute în bugetul pentru anul 2021.

Costul pachetului anticriză este estimat la 11 miliarde de lei, sau 5% din Produsul Intern Brut, un nivel similar cu ajutorul de stat oferit de alte țări, se mai arată în Program.

Candidatul propus la funcția de prim-ministru Igor Grosu a prezentat astăzi, 24 martie, Programul de Activitate al Guvernului în cazul în care va fi învestit. Programul este intitulat „Moldova Sănătoasă” și are 42 de pagini.

Candidatul desemnat de președinta Maia Sandu la funcția de premier, Igor Grosu, susține că este gata să-și asume din plin actul guvernamental în cazul în care marea majoritate a deputaților din Parlamentul R. Moldova își vor da votul de încredere. Totodată, Grosu a declarat că decizia privind votul deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) va fi luată în aceste zile în cadrul Consiliului Politic Național. Declarațiile au fost făcute aseară în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Candidatul desemnat la funcția de premier, Igor Grosu, ar urma să meargă joi, 25 martie, în plenul Parlamentului de la Chișinău pentru a solicita votul de încredere al deputaților pentru învestirea noului Guvern. Anunțul a fost făcut de către deputatul Platformei DA Dinu Plângău.

Curtea Constituțională (CC) a pronunțat luni, 22 martie, Hotărârea prin care a declarat constituțional Decretul Președintei R. Moldova, Maia Sandu, nr. 47-IX din 16 martie 2021, privind desemnarea lui Igor Grosu în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru.

Președinta R. Moldova Maia Sandu a semnat marți, 17 martie, decretul prin care l-a desemnat pe Igor Grosu, președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Decizia a fost luată după ce Mariana Durleșteanu, pe care socialiștii au înaintat-o la funcția de prim-ministru, a anunțat, tot marți, că își retrage candidatura.

Citește și: