DOC/ Textul protocolului semnat între Gazprom și Moldovagaz privind livrarea gazelor naturale – Ziarul de Gardă
 • DOC/ Textul protocolului semnat între Gazprom și Moldovagaz privind livrarea gazelor naturale

  DOC/ Textul protocolului semnat între Gazprom și Moldovagaz privind livrarea gazelor naturale
  Sursa foto: Gazprom
  01 noiembrie 2021 | 14:21

  Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a publicat luni, 1 noiembrie, protocolul dintre Moldovagaz și Gazprom cu privire la prelungirea contractului de livrare a gazelor naturale în R. Moldova.

  Potrivit ministrului Infrastucturii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, negocierile cu Gazprom s-au axat pe trei obiective – obținerea celui mai bun preț, stoparea creșterii a tarifului la gaz achitat de cetățeni, negocierea contractului din perspectivă comercială, fără condiționalități politice. La finalul negocierilor au fost semnate două documente, un protocol al negocierilor și un contract dintre Gazprom și MoldovaGaz. 

  Textul protocolului semnat între Gazprom și Moldovagaz este în limba rusă:

  Introducere:

  1. Părțile consideră rațional efectuarea dintre partea moldovenească a unui audit independent al întregii sume, datorii a Moldovagaz față de Gazprom și factorii finali pentru gazul livrat consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.
  2. Dat fiind faptul că Moldovagaz este o companie mixtă și ținând cont de relațiile de peste 20 de ani privind formarea prețului în baza unei formule ce include prețul petrolului și prețul de piață a gazelor naturale este rațională prelungirea relațiilor contractuale pentru livrarea în continuare în baza unei formule similare.
  3. Partea moldovenească a menționat că implementare pachetului 3 energetic este obligație internațională asumată de R. Moldova.
  4. Legislația R. Moldova prevede asigurarea protejării drepturilor investitorilor.

  Publicitate

  Principele opt decizii asupra cărora a convenit Gazprom și Moldovagaz:

  1. Pentru abordarea întregului spectru de temeri existente în domeniul energetic, Guvernul R. Moldova va convoca în noiembrie 2021 ședința comisiei interguvernamentale moldo-ruse.

  2.În cadrul acestei comisii partea moldovenească va propune părții ruse organizarea procesului de lucru asupra tratatului interguvernamental de colaborare în domeniul energetic.

  3. Părțile au convenit ca până la sfârșitul anului 2022 să fie semnată o înțelegere între Guvernul R. Moldova și Guvernul Federației Ruse în domeniul energetic care va include păstrarea statutului SA Moldovagaz, inclusiv neaplicarea unor sancțiuni sau reactualizări forțate a SA Moldovagaz până la reglementarea datoriei SA Moldovagaz către Gazprom pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.

  4. Până la 1 mai 2022, Moldovagaz și Gazprom vor semna un acord de reglementare a datoriei Moldovagaz către Gazprom pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al Nistrului pentru un termen de cinci ani.

  5. Până la semnarea acordului menționat în punctul 4, partea moldovenească va efectua un audit al datoriei Moldovagaz către Gazprom pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. Raportul final al auditului urmează să fie coordonat cu consiliul observator al Moldovagaz.

  Publicitate

  6. Părțile au convenit că aplicare sancțiunilor către Moldovagaz până la intrarea în vigoare a acordului interguvernamental până la sfârșitul anului 2022 este inadmisibilă aplicarea sancțiunilor pentru Moldovagaz ori aplicarea astfel de sancțiuni va crește datoria Moldovagaz.

  7. Gazprom și Moldovagaz vor prelungi din 1 noiembrie 2021 pe un terme de 5 ani contractul semnat în 2006 în condiții reciproc avantajoase, în baza unei formule de preț legate de prețul petrolului și prețul gazelor naturale pe piața europeană.

  8. Partea moldovenească în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) va asigura luarea deciziilor pentru oferirea unor resurse financiare suplimentare pentru achitarea de către consumatori de pe malul drept al Nistrului al cheltuielilor pentru gazele naturale în octombrie și noiembrie 2021.

  La 29 octombrie, după o serie de negocieri contractul de livrare a gazelor naturale dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit pentru cinci ani în condiții reciproc avantajoase a anunțat, oficial, gigantul rus printr-o notă informativă.

  Ulterior, viceprim-ministrul Spînu a declarat că prețul pentru gazul rusesc va fi de 450 de dolari per mia de metri cub, iar datoria istorică a R. Moldova va fi achitată după efectuarea unui audit independent.

  Pe 27 octombrie președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen a anunțat că Uniunea Europeană (UE) va oferi 60 de milioane de euro R. Moldova pentru gestionarea crizei din sectorul energetic

  Pe 21 octombrie viceprim-ministrul Andrei Spînu și viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski au fost la Moscova pentru a discuta despre aprovizionarea R. Moldova cu gaze naturale. Întors de la Moscova, Spînu a afirmat că oferta propusă la acel moment de compania energetică din Federația Rusă nu este în avantajul cetățenilor moldoveni. Atunci, TASS a relatat că „Gazprom” va putea prelungi contractul de tranzitare și furnizare a gazelor naturale pentru R. Moldova doar dacă Chișinău va achita datoria în valoare de 709 milioane de dolari. 

  Între timp, pe 25 octombrie, Guvernul de la Chișinău a anunțat că a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. Potrivit viceprim-ministrului, Andrei Spînu, tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat. Detalii aici

  Pe 26 octombrie, directorul APP a declarat pentru ZdG că firma Vitol a câștigat tenderul pentru furnizarea un milion de metri cubi de gaze naturale R. Moldova. Detalii aici

  Pe 27 octombrie, companiile DXT Commodities și PGNiG au fost desemnate câștigătoarele celei de-a treia licitație anunțată de Energocom privind livrarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale. Detalii aici.

  Pe 28 octombrie, în cea de-a patra rundă de licitații lansată de Energocom pentru achiziționarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale au câștigat trei companii. Drept furnizor și partener în asigurarea securizării energetice a țării se numără compania ucraineană Natfogaz, alături de alte două companii din Europa, anunță Agenția Proprietății Publice. Detalii aici

  Pe 22 octombrie curent, după instituirea stării de urgență în R. Moldova în legătură cu criza de gaze, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis transferarea sumei de 1,7 miliarde de lei către Societatea pe Acțiuni „Energocom” pentru procurarea gazului din alte surse decât de la gigantul rusesc Gazprom.

  În octombrie, R. Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, la prețul de 709 dolari pentru o mie de metri cubi de gaz.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Afacerile mici cresc împreună cu maib

  O patiserie în Florești, o fermă de prepelițe în Basarabeasca, un atelier de croitorie în Orhei, o livadă de pruni în Mileștii Mici sau prestarea serviciilor de transport în Chișinău – sunt afaceri mici care au…
  Afacerile mici cresc împreună cu maib

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler