Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Lista locațiilor secțiilor de…

DOC Lista locațiilor secțiilor de vot în străinătate, 191 la număr, care se conțin în avizul Ministerul de Externe și în baza căruia CEC trebuie să-și revizuiască hotărârile

Magistrații Curții de Apel Chișinău au anulat joi, 18 iunie, anexele Hotărârii Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care a decis, la 5 iunie curent, deschiderea a 139 de secții de vot în diasporă și respectiv anexa Hotărârii din 8 iunie prin care CEC a decis deschiderea a 146 de secții de vot în diasporă, judecătorii menționând în Dispozitivul deciziei că prin aceste anexe au fost constituite secții de votare în număr mai mic de 190 secții de votare în străinătate indicate în avizul prealabil al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova din 25 mai 2021.

Astfel, în baza deciziei Curții de Apel Chișinău, Comisia Electorală Centrală (CEC) urmează să-și revizuiască hotărârile și să aprobe alte anexe cu privire la numărul secțiilor de vot, în limita avizului Ministerului de Externe, care prevede 191 de secții de vot în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.


La 7 iunie curent, reprezentanții Ministerul de Externe de la Chișinău au emis o notă informativă prin care au menționat că Ministerul a luat act de decizia CEC privind organizarea a 139 secții de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, asta deși la 25 mai curent, MAEIE expediat un aviz către CEC prin care a propus deschiderea a 191 de secții de vot în străinătate.

Totuși, după hotărârea Comisiei de a fi organizate 139 de secții de vot, MAEIE a menționat că, conform atribuțiilor stabilite, va dispune măsurile necesare în vederea asigurării dreptului constituțional la vot în condiții de siguranță, cu respectarea normelor sanitare și de ordine publică în țările de reședință.

Responsabilii din cadrul Ministerului de Externe au afirmat și susținut atunci, fapt valabil și acum, că propunerea inițială din 25 mai 2021 de organizare a celor 191 de secții de votare în străinătate a fost și este rezultatul consultării de către ambasadele Republicii Moldova a comunităților de cetățeni din afara țării, precum și discuțiilor MAEIE cu reprezentanții societății civile.

De asemenea, MAEIE menționează că în spiritul art. 31 alin. (3) din Codul Electoral, ministerul de externe a examinat favorabil pe 4 iunie curent, demersul înaintat în aceeași zi de către Comisia Electorală Centrală privind constituirea a 162 de secții de votare.

Potrivit MAEIE, în cadrul avizului prealabil, ministerul a informat autoritatea electorală că toată misiunile diplomatice au notificat în timp util autoritățile statelor de acreditare despre organizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 și intenția de a deschide secții de votare pe teritoriul acestora.

Precizările MAEIE în legătură cu propunerea inițială din 25 mai 2021 de organizare a celor 191 de secții de votare în străinătate care se conține în avizul ministerului expediat către CEC:

„Din punct de vedere logistic, capacitățile serviciului diplomatic pentru desemnarea președinților în cadrul birourilor secțiilor de votare din străinătate constituie 186 funcționari acreditați peste hotare (inclusiv diplomați specializați, reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Serviciului de Informații și Securitate, Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne și ai Serviciului Vamal), precum și circa 60 funcționari din aparatul central al ministerului.

De notat, că în cadrul ultimului exercițiu electoral, în calitate de președinți ai birourilor secțiilor de votare au participat circa 113 funcționari ai serviciului diplomatic și în premieră 26 funcționari electorali din diasporă.

Astfel, ministerul a luat act de lista propusă de Comisia Electorală Centrală privind constituirea a 162 de secții de votare și a confirmat că dispune de capacitățile logistice necesare pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, inclusiv conform propunerilor inițiale transmise pe 25 mai 2021, adică 191 de secții de votare. Hotărârea adoptată în ședința extraordinară din 5 iunie de către Comisia Electorală Centrală privind constituirea a 139 de secții de votare în străinătate nu a fost avizată în prealabil de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

La final, invităm reprezentanții diasporei în străinătate care au manifestat interes pentru a oferi asistență ambasadelor și autorităților în țările unde vor fi constituite secțiile de votare aprobate, să devină voluntari pentru a ajuta în gestionarea organizată a fluxurilor de votanți. Persoanele interesate urmează să expedieze un email de intenție în adresa misiunii diplomatice din țara de reședință. Lista ambasadelor Republicii Moldova în străinătate și coordonatele de contact poate fi consultată în compartimentul „Misiuni diplomatic și oficii consulare ale Republicii Moldova” pe site-ul MAEIE”, se menționează în nota MAEIE emisă după ce instituția a luat act de decizia CEC de a deschide 139 de secții.

Lista locațiilor secțiilor de vot în străinătate, 191 la număr, care se conțin în avizul Ministerul de Externe:

În a șaptea zi de proces, magistrații Curții de Apel Chișinău au admis parțial joi, 17 iunie, contestațiile depuse de mai multe partide în legătură cu modificarea deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la numărul secțiilor de vot care urmează să fie deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Astfel, CSJ a anulat anexele Hotărârii Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care a decis, la 5 iunie, deschiderea a 139 de secții de vot în diasporă și respectiv anexa Hotărârii din 8 iunie prin care CEC a decis deschiderea a 146 de secții de vot în diasporă, anexe ale hotărârilor CEC prin care au fost constituite secții de votare în număr mai mic de 190 secții de votare în străinătate indicate în avizul prealabil al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova din 25 mai 2021.

Dosarul privind secțiile de vot din străinătate a fost examinat șapte zile la Curtea de Apel (CA) Chișinău. În această perioadă au fost peste 45 de ore de ședințe, nu mai puțin de zece cereri de recuzare depuse și soldate cu înlăturarea unui magistrat de la examinarea cauzei, o cerere de neconstituționalitate admisă și expediată către Curtea Constituțională (CC) spre examinare, care ulterior aceasta a fost respinsă și declarată inadmisibilă, expediind dosarul înapoi la Curtea de Apel.

Contestații cu privire la modificarea deciziei CEC privind numărul secțiilor de vot care urmează să fie deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost depuse de Partidul Unității Naționale, Partidul Acțiune și Solidaritate, Alianța pentru Unirea Românilor, Platforma DA, Partidul Democrația Acasă, Partidul Acasă Construim Europa și Blocul electoral „Renato Usatîi”.

Autorii contestațiilor cer deschiderea unui număr mai mare de secții de vot pentru cetățenii aflați în diasporă, decât cel aprobat de CEC.  La 8 iunie curent, Comisia și-a modificat hotărârea prin care a aprobat inițial deschiderea a 139 de secții de vot în străinătate, majorând numărul cu 7. CEC a aprobat deschiderea a 146 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.