Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Dispozitivul deciziei Curții de…

DOC Dispozitivul deciziei Curții de Apel prin care au fost anulate anexele din deciziile CEC privind deschiderea a 139 și respectiv 146 de secții de vot în străinătate. Fost președinte CEC: „Secții de vot oricum VOR FI”

În a șaptea zi de proces, magistrații Curții de Apel Chișinău au admis parțial joi, 17 iunie, contestațiile depuse de mai multe partide în legătură cu modificarea deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la numărul secțiilor de vot care urmează să fie deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Astfel, Curtea de Apel a anulat anexele Hotărârii Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care a decis, la 5 iunie, deschiderea a 139 de secții de vot în diasporă și respectiv anexa Hotărârii din 8 iunie prin care CEC a decis deschiderea a 146 de secții de vot în diasporă.

În contextul unor declarații apărute în spațiul public în legătură cu faptul că în urma deciziei Curții de Apel Chișinău de astăzi nu vor mai fi deschise secții de vot în diasporă, întrucât instanța de apel a anulat anexele CEC prin care s-a decis deschiderea a 139 de secții de vot în diasporă și respectiv 146 de secții de vot în diasporă, Ziarul de Gardă a discutat cu fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), care a menționat că nu există nicio șansă să nu fie deschise secții de vot peste hotare și că „secții de vot oricum vor fi”.


Dispozitivul Încheierii Curții de Apel:

Fost președinte CEC: „Secții de vot vor fi

Fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC) Iurie Ciocan a declarat pentru Ziarul de Gardă că este exclus faptul ca nu vor fi deschise secții de vot în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, menționând că Hotărârea CEC de a fi deschise secții de vot în diasporă rămâne în vigoare, însă în urma deciziei Curții de Apel, urmează ca CEC să aprobe alte anexe cu privire la numărul secțiilor de vot, în limita avizului Ministerului de Externe, care prevede 190 de secții de vot.

„Acum CEC trebuie să revină, să revadă anexele. Deci să aprobe alte anexe, deoarece Hotărârea rămâne în vigoare că se deschid secții. În decizie fac referință la avizul Ministerului Afacerilor Externe, care prevede 190 de secții de vot. Respectiv, nu scrie că CEC este obligat să facă fix 190 de secții, dar li s-a anulat 146 în cazul dat și se face referință la aviz, adică în limita acelui aviz. Acum CEC trebuie să se întrunească, de urgență să examineze împreună cu Ministerul de Externe să vadă care va fi soluția. Prin Hotărâre este dedusă obligația că ei trebuie să meargă în consultări cu avizul Ministerului de Externe. Secții oricum vor fi”, ne-a comunicat fostul președinte al CEC, Iurie Ciocan.

Avocat: „Codul Electoral nu indică ce se întâmplă dacă nu este respectat termenul de 35 de zile cu privire la deschiderea secțiilor de vot. În cazul în care nu va ataca decizia la CSJ, CEC urmează să ia act de Hotărârea motivată a Curții de Apel și să voteze o nouă Hotărâre care să includă avizul MAEIE care a propus deschiderea 191 de secții de vot”

Avocatul care a reprezentat Partidul Platforma DA în instanța de apel a menționat pentru Ziarul de Gardă că în Codul Electoral nu este indicat ce se întâmplă dacă nu este respectat termenul de 35 de zile cu privire la deschiderea secțiilor de vot în diasporă, iar în ceea ce privește decizia Curții de Apel prin care au fost anulata anexele din Hotărârile CEC privind deschiderea a 139 și respectiv a 146 de secții de vot, CEC poate ataca decizia în termen de o zi, la Curtea Supremă de Justiție, iar în cazul în care nu va ataca, CEC urmează să se întrunească sâmbătă în ședință extraordinară și să ia act de Hotărârea motivată a Curții de Apel și să voteze o nouă Hotărâre care să includă avizul MAEIE care a propus deschiderea 191 de secții de vot.

„Codul Electoral nu indică ce se întâmplă dacă nu este respectat termenul de 35 de zile cu privire la deschiderea secțiilor de vot. CEC urmează să decidă, dacă este de bună credință, să decidă în folosul cetățenilor. Dar dacă ei vor invoca asta cu termenul de 35 de zile și că nu reușesc atunci să facă o dovadă publică că CEC nu reușește să deschidă secții. CEC-ul nu se ocupă de deschiderea secțiilor. MAEIE a prezentat un aviz în care stipulează că pot fi deschise 191 de secții. CEC poate ataca decizia Curții de Apel, în termen de o zi, la Curtea Supremă de Justiție. În cazul în care nu va ataca, CEC urmează să se întrunească sâmbătă în ședință extraordinară și să ia act de Hotărârea motivată a Curții de Apel și să voteze o nouă Hotărâre care să includă avizul MAEIE care a propus deschiderea 191 de secții de vot. Asta presupune procedura juridică. Toate partidele care au contestat hotărârea CEC, dar nimeni nu a suspendat efectele ei juridice, ale Hotărârii. Astfel, CEC trebuie să ia în considerare că Hotărârea a fost în vigoare până azi, ceea ce presupune că CEC trebuie deja să înceapă organizarea acelor 146 de secții de vot. Acum, în urma Hotărârii Curții de Apel, ei doar trebuie să suplinească numărul secțiilor de vot. În anii precedenți, CEC a organizat în 10-12 zile secțiile de vot”, a declarat Ion Botnarenco, avocatul care a reprezentat Platforma DA la Curtea de Apel.

Dosarul privind secțiile de vot din străinătate a fost examinat de șapte zile la Curtea de Apel (CA) Chișinău. În această perioadă au fost peste 45 de ore de ședințe, nu mai puțin de zece cereri de recuzare depuse și soldate cu înlăturarea unui magistrat de la examinarea cauzei, o cerere de neconstituționalitate admisă și expediată către Curtea Constituțională (CC) spre examinare, care ulterior aceasta a fost respinsă și declarată inadmisibilă, expediind dosarul înapoi la Curtea de Apel.

Contestații cu privire la modificarea deciziei CEC privind numărul secțiilor de vot care urmează să fie deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost depuse de Partidul Unității Naționale, Partidul Acțiune și Solidaritate, Alianța pentru Unirea Românilor, Platforma DA, Partidul Democrația Acasă, Partidul Acasă Construim Europa și Blocul electoral „Renato Usatîi”.

Autorii contestațiilor cer deschiderea unui număr mai mare de secții de vot pentru cetățenii aflați în diasporă, decât cel aprobat de CEC.  La 8 iunie curent, Comisia și-a modificat hotărârea prin care a aprobat inițial deschiderea a 139 de secții de vot în străinătate, majorând numărul cu 7. CEC a aprobat deschiderea a 146 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.