• DOC/ Dispozitivul deciziei Curții de Apel prin care au fost anulate anexele din deciziile CEC privind deschiderea a 139 și respectiv 146 de secții de vot în străinătate. Fost președinte CEC: „Secții de vot oricum VOR FI”

  DOC/ Dispozitivul deciziei Curții de Apel prin care au fost anulate anexele din deciziile CEC privind deschiderea a 139 și respectiv 146 de secții de vot în străinătate. Fost președinte CEC: „Secții de vot oricum VOR FI”
  17 iunie 2021 | 18:51

  În a șaptea zi de proces, magistrații Curții de Apel Chișinău au admis parțial joi, 17 iunie, contestațiile depuse de mai multe partide în legătură cu modificarea deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la numărul secțiilor de vot care urmează să fie deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

  Astfel, Curtea de Apel a anulat anexele Hotărârii Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care a decis, la 5 iunie, deschiderea a 139 de secții de vot în diasporă și respectiv anexa Hotărârii din 8 iunie prin care CEC a decis deschiderea a 146 de secții de vot în diasporă.

  În contextul unor declarații apărute în spațiul public în legătură cu faptul că în urma deciziei Curții de Apel Chișinău de astăzi nu vor mai fi deschise secții de vot în diasporă, întrucât instanța de apel a anulat anexele CEC prin care s-a decis deschiderea a 139 de secții de vot în diasporă și respectiv 146 de secții de vot în diasporă, Ziarul de Gardă a discutat cu fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), care a menționat că nu există nicio șansă să nu fie deschise secții de vot peste hotare și că „secții de vot oricum vor fi”.


  Dispozitivul Încheierii Curții de Apel:

  Fost președinte CEC: „Secții de vot vor fi

  Fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC) Iurie Ciocan a declarat pentru Ziarul de Gardă că este exclus faptul ca nu vor fi deschise secții de vot în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, menționând că Hotărârea CEC de a fi deschise secții de vot în diasporă rămâne în vigoare, însă în urma deciziei Curții de Apel, urmează ca CEC să aprobe alte anexe cu privire la numărul secțiilor de vot, în limita avizului Ministerului de Externe, care prevede 190 de secții de vot.

  „Acum CEC trebuie să revină, să revadă anexele. Deci să aprobe alte anexe, deoarece Hotărârea rămâne în vigoare că se deschid secții. În decizie fac referință la avizul Ministerului Afacerilor Externe, care prevede 190 de secții de vot. Respectiv, nu scrie că CEC este obligat să facă fix 190 de secții, dar li s-a anulat 146 în cazul dat și se face referință la aviz, adică în limita acelui aviz. Acum CEC trebuie să se întrunească, de urgență să examineze împreună cu Ministerul de Externe să vadă care va fi soluția. Prin Hotărâre este dedusă obligația că ei trebuie să meargă în consultări cu avizul Ministerului de Externe. Secții oricum vor fi”, ne-a comunicat fostul președinte al CEC, Iurie Ciocan.

  Avocat: „Codul Electoral nu indică ce se întâmplă dacă nu este respectat termenul de 35 de zile cu privire la deschiderea secțiilor de vot. În cazul în care nu va ataca decizia la CSJ, CEC urmează să ia act de Hotărârea motivată a Curții de Apel și să voteze o nouă Hotărâre care să includă avizul MAEIE care a propus deschiderea 191 de secții de vot”

  Avocatul care a reprezentat Partidul Platforma DA în instanța de apel a menționat pentru Ziarul de Gardă că în Codul Electoral nu este indicat ce se întâmplă dacă nu este respectat termenul de 35 de zile cu privire la deschiderea secțiilor de vot în diasporă, iar în ceea ce privește decizia Curții de Apel prin care au fost anulata anexele din Hotărârile CEC privind deschiderea a 139 și respectiv a 146 de secții de vot, CEC poate ataca decizia în termen de o zi, la Curtea Supremă de Justiție, iar în cazul în care nu va ataca, CEC urmează să se întrunească sâmbătă în ședință extraordinară și să ia act de Hotărârea motivată a Curții de Apel și să voteze o nouă Hotărâre care să includă avizul MAEIE care a propus deschiderea 191 de secții de vot.

  „Codul Electoral nu indică ce se întâmplă dacă nu este respectat termenul de 35 de zile cu privire la deschiderea secțiilor de vot. CEC urmează să decidă, dacă este de bună credință, să decidă în folosul cetățenilor. Dar dacă ei vor invoca asta cu termenul de 35 de zile și că nu reușesc atunci să facă o dovadă publică că CEC nu reușește să deschidă secții. CEC-ul nu se ocupă de deschiderea secțiilor. MAEIE a prezentat un aviz în care stipulează că pot fi deschise 191 de secții. CEC poate ataca decizia Curții de Apel, în termen de o zi, la Curtea Supremă de Justiție. În cazul în care nu va ataca, CEC urmează să se întrunească sâmbătă în ședință extraordinară și să ia act de Hotărârea motivată a Curții de Apel și să voteze o nouă Hotărâre care să includă avizul MAEIE care a propus deschiderea 191 de secții de vot. Asta presupune procedura juridică. Toate partidele care au contestat hotărârea CEC, dar nimeni nu a suspendat efectele ei juridice, ale Hotărârii. Astfel, CEC trebuie să ia în considerare că Hotărârea a fost în vigoare până azi, ceea ce presupune că CEC trebuie deja să înceapă organizarea acelor 146 de secții de vot. Acum, în urma Hotărârii Curții de Apel, ei doar trebuie să suplinească numărul secțiilor de vot. În anii precedenți, CEC a organizat în 10-12 zile secțiile de vot”, a declarat Ion Botnarenco, avocatul care a reprezentat Platforma DA la Curtea de Apel.

  Dosarul privind secțiile de vot din străinătate a fost examinat de șapte zile la Curtea de Apel (CA) Chișinău. În această perioadă au fost peste 45 de ore de ședințe, nu mai puțin de zece cereri de recuzare depuse și soldate cu înlăturarea unui magistrat de la examinarea cauzei, o cerere de neconstituționalitate admisă și expediată către Curtea Constituțională (CC) spre examinare, care ulterior aceasta a fost respinsă și declarată inadmisibilă, expediind dosarul înapoi la Curtea de Apel.

  Contestații cu privire la modificarea deciziei CEC privind numărul secțiilor de vot care urmează să fie deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost depuse de Partidul Unității Naționale, Partidul Acțiune și Solidaritate, Alianța pentru Unirea Românilor, Platforma DA, Partidul Democrația Acasă, Partidul Acasă Construim Europa și Blocul electoral „Renato Usatîi”.

  Autorii contestațiilor cer deschiderea unui număr mai mare de secții de vot pentru cetățenii aflați în diasporă, decât cel aprobat de CEC.  La 8 iunie curent, Comisia și-a modificat hotărârea prin care a aprobat inițial deschiderea a 139 de secții de vot în străinătate, majorând numărul cu 7. CEC a aprobat deschiderea a 146 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  În premieră, R. Moldova câștigă calificările Campionatului European de fotbal pe plajă

  Pentru prima dată în istorie, Moldova a devenit campioana calificărilor europene la fotbal pe plajă, Divizia B. Moldova a învins Estonia cu 4-1 în finala turneului care s-a desfășurat la Chișinău și este organi…
  În premieră, R. Moldova câștigă calificările Campionatului European de fotbal pe plajă

  Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute UE, pe măsură ce varianta Delta se răspândește

  Pfizer a crescut prețul vaccinului anti-COVID-19 cu mai mult de 25%, iar Moderna, cu mai mult de 10% în ultimele contracte de furnizare pentru Uniunea Europeană, în timp ce statele din blocul comunitar se confr…
  Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute UE, pe măsură ce varianta Delta se răspândește

  DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

  Fostul judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) Oleg Sternioală se judecă de peste un an și jumătate cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru anularea hotărârii prin care instituția și-a dat ac…
  DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

  Ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13

  Ex-ministru al Apărării Alexandru Pînzari, reținut vineri în dosarul fostei Direcții nr.5 a MAI, a primit 30 de zile de arest, conform unei decizii dictate de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.
  Ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13