Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Firma care va plasa declarațiile…

Firma care va plasa declarațiile de avere ale funcționarilor a fost selectată

Compania „Esempla Systems”, fondată și administrată de o mai veche cunoștință a Comisiei Naționale de Integritate a câștigat anul acesta licitația pentru digitalizarea și publicarea declarațiilor cu privire la venituri și proprietate ale funcționarilor. Pentru aceste servicii, firma, care și-a schimbat recent denumirea, urmează să încaseze o sumă record – 900 mii de lei. Contractul încă nu a fost aprobat de Agenția Achiziții Publice.

Recent, Comisia Națională de Integritate (CNI) a desemnat, în urma unui concurs public, firma care urmează să scaneze, digitalizeze și plaseze pe site-ul instituției cele 93396 de declarații cu privire la venituri și proprietate și interese depuse, până la 20 aprilie 2016, la CNI, de către funcționarii din R. Moldova. Cifra este cu 15 mii mai mică față de cea de anul trecut, când au fost depuse 109179 de declaraţii cu privire la venituri şi proprietate și de interese ale funcţionarilor. Suma pentru care aceste declarații vor fi publicate online este însă mai mare. Aceasta a crescut practic, din an în an. Astfel, dacă în 2013, declarațiile au fost pregătite și publicate pentru 639 mii de lei, în 2014 pentru 284,8 mii de lei, în 2015 pentru 798 mii de lei, în 2016, suma contractului a atins cifra de 900 de mii de lei (cu TVA).

Firma și-a schimbat denumirea

Firma care a câștigat licitația este esemplaEsempla Systems” SRL. ZdG a aflat informația neoficial, pentru că, la o solicitare de informații, remisă în adresa CNI pe 18 iulie, încă nu am primit un răspuns. SRL-ul care a câștigat licitația organizată de CNI este practic necunoscut pe piață și asta pentru că activează sub această denumire de scurt timp. Anterior, firma s-a numit „Infosafe” SRL și este cea care, în 2014, alături de „BTS Pro” SRL câștiga un alt contract pentru prestare de servicii pentru CNI, cel pentru crearea Sistemului Informaţional „E-Integritate”. Proiectul este implementat de către Centrul de Guvernare Electronică, iar suma contractului a fost de 1,57 milioane de lei, bani care vor fi plătiţi de Banca Mondială, în urma unui împrumut pe care-l va acorda R. Moldova.

Dumitru Postu, managerul proiectului E-Integritate, susţine că proiectul implementat de cele două firme, „Infosafe” și „BTS Pro” SRL, este „spre final”. El este funcțional din punct de vedere tehnic. E nevoie de ajustat formularul declarației, pentru că s-a aprobat legea nouă (cu privire la reorganizarea CNI, n.r.), dar textul încă nu-l are nimeni. Așteptăm textul legii să fie publicăm ca să ajustăm formularul declarației… Tehnic, anul acesta vom fi gata. Ulterior, însă, lucrurile trebuiesc implementate de CNI”, menționează acesta, precizând că este la curent cu faptul că, între timp, „Infosafe” a devenit „Esempla Systems” SRL. „Acest aspect nu influențează în niciun fel derularea contractului”, conchide Postu.

Contractul urmează să fie aprobat de AAP

Numitorul comun al firmelor „BTS Pro”, „Infosafe” și „Esempla Systems” este Dorin Grițcan. Acesta a fost manager de proiect la „BTS Pro” SRL, cea care s-a ocupat de declarațiile funcționarilor în 2013, dar și fondatorul și administratorul firmei „Infosafe”, devenită recent, „Esempla Systems”. „Proiectul „E-integritate” este finalizat din punct de vedere tehnic. Politic, urma să fie adoptată legea, care, din câte am citit, a fost deja adoptată. Tehnic, totul este pregătit pentru ca demnitarii să depună declarațiile online”, susține Dorin Grițcan. Despre licitația câștigată de firma sa zilele trecute, privind digitalizarea și plasarea online a declarațiilor de avere și interese ale funcționarilor, Grițcan a menționat că, „abia zilele trecute a fost semnat contractul doar de către noi. El a fost trimis la CNI. Ei urmează să-l semneze, să-l trimită la Agenția Achiziții Publice (AAP). Cei de acolo trebuie să-l aprope și să-l semneze și numai de atunci vom putea de termeni concreți. Dacă nu greșesc, în contract sunt indicate 2-3 luni de la data intrării în vigoare a contractului de prestări servicii”, susține Grițcan. Astfel, declarațiile de avere și interese ale funcționarilor pentru anul 2015 ar urma să fie publice abia în această toamnă. Eugeniu Vițu, Serviciul informare și relații cu publicul al CNI a confirmat pentru ZdG firma și suma contractului pentru digitalizarea și plasarea online a declarațiilor de avere și interese ale funcționarilor, precizând că actele au fost deja remise către AAP pentru aprobare.

Anii trecuți, „InfoSafe” SRL, actuala „Esempla Systems” a câștigat nu mai puţin de 10 tendere organizate prin intermediul AAP în valoare de aproximativ 10 milioane de lei. Majoritatea dintre ele au fost organizate de Ministerul Justiţiei în cadrul serviciilor „E-guvernare”.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.