Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CSE a prelungit termenul…

DOC CSE a prelungit termenul de valabilitate a autorizației de mediu pentru Uzina Metalurgică din Râbnița

Termenul de valabilitate a autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească” a fost prelungit până pe 31 ianuarie curent. O decizie în acest sens a fost luată marți, 3 ianuarie, de membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

Uzina Metalurgică de la Rîbnița, importator de deșeuri metalice din UE, se află sub jurisdicția autorităților constituționale de la Chișinău, dar, de facto, este controlată de administrația separatistă și face parte din așa-numita „proprietate de stat”. Până în 2015 aceasta era proprietatea holdingul rusesc „Metallinvest”, deținut de omul de afaceri Alişer Usmanov. După ce a întâmpinat mai multe probleme economice, uzina a fost vândută autorităților nerecunoscute de la Tiraspol.

„În acest context, S.A. „Moldovagaz” a fost scutită de răspundere contravențională și penalități pentru nerespectarea prevederilor legale de plata drepturilor de import aferente gazului natural transportat pe parcursul lunilor aprilie – octombrie 2022 (…).

Au fost făcute unele ajustări privind importul păcurii, a produselor petroliere, rumegușului, deșeurilor și a resturilor de lemn pentru fabricarea biocombustibililor solizi, în concordanță cu noul Nomenclator Combinat a mărfurilor, care a intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie curent”, anunță Guvernul.

Uzina Metalurgică Moldovenească de la Râbnița în 2021 a importat deșeuri metalice din UE, deși nu a deținut autorizație de mediu care i-ar fi permis să facă, legal, acest gen de activitate. ZdG a scris în cadrul anchetei privind piața metalelor că Uzina solicitase două autorizații de mediu, dar Biroul de Reintegrare susținea că nu se permite acolo accesul inspectorilor de mediu.  

Pe 11 aprilie 2022, ZdG a scris că o companie a unui inculpat din dosarul Metalferos se regăsea într-o listă scurtă, cu doar cinci agenți economici, care au importat pe parcursul anului 2021 deșeuri de metale din Uniunea Europeană, procedură suspendată în luna octombrie 2021 și reluată la începutul lunii aprilie curent.

Firma BPM-Trade, acuzată că ar urmări monopolizarea pieței metalelor din R. Moldova, dar și de faptul că ar fi beneficiara solicitării Guvernului de la Chișinău prin care a fost anulată interdicția de a exporta fier uzat din țările Uniunii Europene, nu a importat anul trecut deșeuri metalice în R. Moldova. În schimb, în lista de importatori se află Uzina Metalurgică Moldovenească de la Râbnița, care colaborează cu BPM-Trade, fiind transportator și distribuitorul exclusiv al acesteia.