Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Cine este candidatul propus…

DOC Cine este candidatul propus de Comisia economie, buget și finanțe pentru funcția de director al ANRE

Consilierul economic la delegația UE Vasile Plămădeală este candidatul desemnat de membrii Comisiei economie, buget și finanțe pentru funcția de director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Comisia a desfășurat joi, 23 februarie, interviul cu trei candidați pentru funcția de director, iar Plamadeală a acumulat numărul maxim de puncte în urma acestei probe din cadrul concursului public.

Potrivit lui Radu Marian, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Vasile Plămădeală a acumulat – 88,8 de puncte. Candidatura acestuia urmează să fie propusă plenului Parlamentului pentru aprobare.

„Câștigătorul Plămădeală Vasile a acumulat 88,8 de puncte (…). Urmează să propunem această candidatură plenului (Parlamentului n.red.) și deja plenul se va expune (…)”, a declarat Radu Marian.

La proba interviului, Vasile Plămădeală a vorbit despre acțiunile pe care ar vrea să le întreprindă în domeniul energetic.

„La fel ca toate domeniile din sectorul energetic, domeniul energiei electrice este critic și este într-o stare avansată de incertitudine și de nesiguranță. Primul aspect critic care urmează a fi depășit de autorități, mă refer, la nivel de elaborare de politici, ține de asigurarea securității furnizării, care este problema de bază la moment. Cu toții am văzut cât de vulnerabilă este R. Moldova din cauza șocurilor din rețeaua din Ucraina (…). Cunosc foarte bine specificul din domeniul energetic, inclusiv pe dosarul transnistrean și cred că sunt capabil să fac față acestor provocări”, a spus Plămădeală.

Potrivit CV-ului său, Vasile Plămădeală deține funcția de consilier pe probleme de comerț în cadrul Delegației UE în R. Moldova din martie 2014. Din 2012 până în 2014 a activat în calitate de contabil.

Vasile Plămădeală este magistru în științe economice.

Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică este format din cinci directori, care sunt numiți în funcție de către Parlament, pe bază de concurs.