Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ ANI a refuzat inițierea…

DOC ANI a refuzat inițierea controlului privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese în privința directorului interimar al Î.M. Regia „Autosalubritate”

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a refuzat să inițieze controlul privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese în privința directorului interimar al Întreprinderii Municipale Regia „Autosalubritate”, Igor Gîrlea.

Mai mulți angajați ai Secției debitori și reclamații (SDR) din cadrul Întreprinderii Municipale Regia „Autosalubritate” l-au acuzat recent pe directorul interimar al întreprinderii, Igor Gîrlea, că s-ar afla în conflict de interese. Ei au declarat că în 2021 fostul director al Î.M. Regia „Autosalubritate” a semnat un contract de prestare a serviciilor cu Î.M. „Incaso” SRL, companie privată specializată în colectarea şi recuperarea datoriilor, unul dintre administratorii căruia ar fi partener de afaceri cu fratele actualului director interimar al întreprinderii. 

Igor Gîrlea. Sursa foto: autosalubritate.md

Potrivit unui proces-verbal de refuz al inițierii controlului publicat de ANI pe 20 decembrie, contractul dintre Î.M. Regia „Autosalubritate” și Î.M. „Incaso” SRL a fost semnat cu mult timp înainte ca Igor Gîrlea să fie numit în funcția de conducere.

„În urma examinării în ansamblu a tuturor circumstanțelor de fapt constatate în baza sesizării, documentelor examinate, informațiilor furnizate de sistemul informațional e-Integritate, din datele accesate, coroborate cu cadrul legal în materie de conflicte de interese se remarcă lipsa bănuielii rezonabile de a presupune că Igor Gîrlea, în exercitarea funcției de administrator interimar al Î. M. Regia „Autosalubritate”, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese (…)”, se arată în document.

Marți, 20 decembrie, ZdG a scris că mai mulți angajați ai Secției debitori și reclamații (SDR) din cadrul Întreprinderii Municipale Regia „Autosalubritate” l-au acuzat pe directorul interimar al întreprinderii, Igor Gîrlea, că s-ar afla în conflict de interese. Ei au declarat că în 2021 fostul director al Î.M. Regia „Autosalubritate” a semnat un contract de prestare a serviciilor cu Î.M. „Incaso” SRL, companie privată specializată în colectarea şi recuperarea datoriilor. Potrivit lor, Veaceslav Mîrza, unul dintre administratorii companiei, ar fi partener de afaceri cu Evghenii Gîrlea, fratele actualului director interimar al întreprinderii.

Totodată, ei au afirmat că administrația întreprinderii vrea să lichideze Secția respectivă, deși nu au fost elaborate inclusiv indicatori de performanță și principii de apreciere a activității SDR.

„Noi, subsemnații angajați ai Secției debitori și reclamații a Întreprinderii Municipale Regia „Autosalubritate”, pe 8 noiembrie, am fost informați despre intenția administrației Întreprinderii de a declanșa procedura de concediere în legătură cu reducerea numărului statelor de personal, inclusiv lichidarea însăși a Secției debitori și reclamații (…). Contrar legislației muncii și contractului colectiv de muncă, angajații întreprinderii nu cunosc componența Consiliului de administrație, nu cunosc orarul și tematica ședințelor acestuia, iar ultimul n-a solicitat vreo referință de la specialiștii Secției pentru examinarea acestei intenții.

În perioada de activitate a administratorului interimar, Igor Gîrlea, obiecții referite activității de serviciu și disciplinei executorii a SDR, administrația întreprinderii n-a înaintat. Indicatori de performanță și principii de apreciere a activității SDR n-a elaborat. Consultații referite optimizării componentului și metodologiei de activitate a SDR n-a efectuat”, se arată în document.

Contactat telefonic de Ziarul de Gardă, Igor Gîrlea, directorul interimar al Î.M. Regia „Autosalubritate”, a afirmat că fratele său lucrează la o companie care este parțial fondată de Veaceslav Mîrza, însă consideră că nu se află în conflict de interese, întrucât „contractul a fost semnat de către precedentul director în 2021”.

„(…) Fratele meu lucrează la o companie care este parțial fondată de domnul Mîrza. Da, precedentul director al întreprinderii a semnat în 2021 (contract cu Î.M. „Incaso” SRL n.red.)(…). Angajații sunt în procedură de restructurare. Procedura de restructurare a fost intentată de doi precedenți directori și acum de către mine. Am intentat această procedură pentru că Secția debitori și reclamații nu este eficientă. Colegii încearcă să pună presiuni prin intermediul tuturor instituțiilor posibile și imposibile, depun plângeri absolut aberante pentru ca cumva să stopeze procedurile de restructurare. Înțeleg că colegii se tem că vor rămâne fără locuri de muncă, dar noi le-am spus că vom respecta procedura de structurare în corespundere cu Codul muncii, dar aceste tentative îmi par a fi un abuz de drept din partea colegilor.

Consider că nu este conflict de interese. Contractul a fost semnat de către precedentul director în 2021. Modificări la contract noi nu am făcut. Din câte cunosc nu poate fi vorba de un conflict de interese. Sunt organe abilitate care pot să se expună asupra acestui subiect (…). Proiectul pilot a fost lansat în 2021 pentru a încasa mai bine datoriile, întrucât întreprinderea se ciocnește cu o problemă în ceea ce privește încasarea datoriilor de pe timpul existenței Secției debitori și reclamații, până astăzi, noi avem datorii de peste 10 milioane de lei care nu sunt încasate (…)”, a declarat Igor Gîrlea pentru ZdG.

Anterior, Ziarul de Gardă a realizat mai multe articole despre tensiunile de la Întreprinderea Municipală Regia „Autosalubritate”: