Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ A fost aprobată Strategia…

DOC A fost aprobată Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”. Ce își propune Guvernul să realizeze în următorii șapte ani

Foto: gov.md

Executivul a aprobat, în cadrul ședinței de vineri, 23 septembrie, care a avut loc la Cahul, Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”. Documentul este prezentat de Guvern drept „viziunea strategică pentru dezvoltarea R. Moldova în următorii șapte ani”.

„Guvernul își propune să realizeze proiecte emblematice care vor schimba fundamental calitatea vieții și vor accelera dezvoltarea economiei”, se arată într-un comunicat publicat de instituție.

Printre acestea se numără autostrada Chișinău-Iași și 5 poduri rutiere între R. Moldova și România: la Giurgiulești, Leova, Cantemir, Ungheni și Nisporeni; două spitale regionale în Bălți și Cahul; instituții medicale raionale moderne; școli și licee „model în toate orașele-poli”; sisteme de canalizare și stații de epurare noi sau reabilitate în fiecare localitate cu peste 15 000 de locuitori.

Conform Strategiei, va fi asigurată implementarea unor politici „orientate spre dezvoltare care susțin activitățile productive, crearea de locuri de muncă decente, antreprenoriatul, creativitatea și inovația, creșterea întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv prin accesul la servicii financiare”.

„Strategia „Moldova Europeană 2030” este un document vizionar, dar cu acțiuni concrete și realizabile, fiind ancorată în programele de finanțare planificate pentru  R. Moldova în următorii ani”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030” by Ziarul de Gardă on Scribd

În perioada iulie-august 2022, proiectul Strategiei a fost consultat public. Potrivit autorităților, peste 300 de propuneri au fost recepționate și analizate de Cancelaria de Stat.

În perioada următoare, Strategia va fi discutată și propusă spre adoptare Parlamentului Republicii Moldova.

Publicitate
Publicitate