• Datoria pentru gaz a regiunii transnistrene s-ar putea transforma în datorie de stat

  Datoria pentru gaz a regiunii transnistrene s-ar putea transforma în datorie de stat
  vizualizări
  05 iunie 2019 | 16:37

  Președintele R. Moldova a declarat că țara ar putea rămâne fără gaze rusești anul viitor. Expertul în probleme economice, Sergiu Gaibu, remarcă faptul că R. Moldova nu are în prezent nicio alternativă, iar Rusia poate profita de această situație pentru a înainta cereri suplimentare Guvernului R. Moldova în schimbul restabilirii aprovizionării cu gaze.

  Moldova poate rămâne fără gaze rusești

  În cadrul unei emisiuni la NTV Moldova, președintele Igor Dodon a declarat că R. Moldova nu va plăti Rusiei datoria regiunii transnistrene pentru gaz.

  „Datoria regiunii transnistrene pentru gaze naturale este o problemă foarte gravă. Nu vom plăti niciodată pentru acest gaz. Consumatorii de pe malul drept al Nistrului plătesc regulat pentru gaz, iar această datorie este a malului stâng. Această problemă trebuie discutată”, a spus Dodon.

  Șeful statului a mai precizat că a discutat această problemă cu vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Kozak, care marți, 4 iunie, și-a încheiat vizita în R. Moldova.

  „Există riscuri ca, începând cu anul viitor, să rămânem fără gaze rusești. Toată lumea cunoaște că se discută despre oprirea furnizării gazului rusesc prin Ucraina. Vom încerca să rezolvăm această problemă prin alte surse, deși nu va fi ușor. Regiunea transnistreană nu va mai putea obține gratuit gazul rusesc, iar situația din regiune se va schimba radical”, a mai adăugat Dodon.

  În acest context, Sergiu Gaibu, expert economic din cadrul „Expert-Group”, susține că se așteaptă schimbări nu doar în regiunea transnistreană, dar și în R. Moldova.

  În prezent nu există o altă sursă de gaze. Din nefericire, construcția conductei de gaz din Ungheni a fost oprită de nenumărate ori atât din motive organizatorice, cât și din motive birocratice”, susține expertul.

  Când va sosi gazul românesc?

  În condițiile dependenței depline față de gazul rusesc, interesul autorităților R. Moldova pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze s-a intensificat în perioada 2010 – 2013, odată cu aderarea R. Moldova la comunitatea energetică europeană. La 27 august 2014, a avut loc festivitatea de inaugurare a gazoductului Iași-Ungheni, care avea 43 de km, inclusiv 11 km pe teritoriul R. Moldova. Cu toate acestea, în perioada 2015 – 2016, doar 1,2 milioane m3 de gaz românesc „au străbătut Prutul”, ceea ce reprezintă doar 0,1% din volumul anual necesar R. Moldova.

  La 26 februarie 2018, întreprinderea moldovenească „Eurotransgaz” și compania românească „Transgaz”, în calitate de unic fondator, au câștigat licitația pentru privatizarea întreprinderii de stat a Republicii Moldova „Vestmoldtransgaz”. Prețul total de vânzare al întreprinderii de stat a fost de 180,2 milioane lei. Totuși, nu se cunoaște dacă termenii vor fi respectați, iar conducta va fi gata până în 2020.

  Garanții de stat în schimbul gazului?

  Sergiu Gaibu susține însă că, „Rusia, dimpotrivă, are toate șansele să se orienteze spre Turcia și, astfel, să ajungă în Balcani. Și noi, neavând alte pârghii, suntem în dezavantaj. Minusul nostru e că avem un singur furnizor, iar dezavantajul Rusiei a constat în faptul că avea nevoie să transporte gazul rusesc prin R. Moldova. În prezent, am pierdut acest avantaj, sau, mai degrabă, suntem în proces de pierdere, fără să avem o alternativă de furnizare a gazului”.

  În ceea ce privește datoria pentru gaz, expertul constată că, „din punct de vedere juridic, această datorie aparține agenților economici, nu R. Moldova ca stat. Și totuși, riscăm să pierdem pachetul de gaze de la „Moldova-gaz”. Aceasta poate cere, însă, plata datoriilor de la alți consumatori de gaze, cum ar fi „Termoelectrica”, care are datorii istorice”.

  Totuși, „din punct de vedere al pârghiilor, având în vedere că noi pierdem orice avantaj comercial (nu mai avem aeastă tranzitare), Rusia ar putea să impună anumite cerințe suplimentare Guvernului, ca să reia furnizarea de gaze către R. Moldova, cum ar fi, de exemplu, garanția Guvernului pentru aceste datorii (a regiunii tranistrene, n.r.). Cu toții cunoaștem ce se întâmplă cu aceste garanții de stat. Este clar că Transnistria nicidecum nu va onora obligațiunile date. Astfel, există riscul ca aceste garanții să se transforme în datorii ale guvernului”.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  România: Fosta șefă a DIICOT România, Alina Bica, urmărită internațional, a fost prinsă în Italia

  Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, urmărită internațional cu mandat european pentru infracțiunea de favorizarea infactorilor, și Ioan Bene, de asemenea condamnat în România și urmărit internațional, au fost prinș…
  România: Fosta șefă a DIICOT România, Alina Bica, urmărită internațional, a fost prinsă în Italia

  Opinia separată a lui Vladimir Țurcan, „judecător în propria cauză”, privind decizia potrivit căreia actele CC nu pot fi atacate

  „Lipsa controlului judecătoresc în privința legalității activității administrative (funcționale) realizată de Curtea Constituțională (CC) ar genera profunde semne de întrebare referitoare la transparența, legal…
  Opinia separată a lui Vladimir Țurcan, „judecător în propria cauză”, privind decizia potrivit căreia actele CC nu pot fi atacate

  Zagorodnîi rămâne încă în funcție. CC a respins solicitarea lui Alaiba de a suspenda hotărârea prin care a fost numit la ANSC: „Nu a motivat”

  Curtea Constituțională (CC) a respins vineri, 10 iulie, solicitarea deputatului Dumitru Alaiba privind suspendarea acțiunii Hotărârii Parlamentului nr. 1 din 7 februarie 2019, prin care Anatolie Zagorodnîi a fo…
  Zagorodnîi rămâne încă în funcție. CC a respins solicitarea lui Alaiba de a suspenda hotărârea prin care a fost numit la ANSC: „Nu a motivat”

  S-au scumpit hainele și încălțămintea de vară, fructele exotice și ouăle. Cu cât au crescut prețurile luna trecută

  Față de luna mai, în iunie au crescut prețurile în special la mărfurile specifice sezonului estival, arată datele publicate vineri, 10 iulie, de Biroul Național de Statistică (BNS). Astfel, au fost înregistrate…
  S-au scumpit hainele și încălțămintea de vară, fructele exotice și ouăle. Cu cât au crescut prețurile luna trecută

  DOC/ Judecător la CtEDO din partea R. Moldova: Detalii despre concursul privind selectarea candidaţilor și comisia care va alege

  Din Comisia pentru selectarea candidaţilor la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) ar urma să facă parte 17 membri. Un proiect în acest sens a fost elaborat de Ministerul Justiți…
  DOC/ Judecător la CtEDO din partea R. Moldova: Detalii despre concursul privind selectarea candidaţilor și comisia care va alege

  Filip nu exclude că Nichiforciuc și Andronachi ar putea pleca la PSRM

  În ultima perioadă, deputații Vladimir Andronachi și Eugeniu Nichiforciuc sunt mai absenți din activitatea PDM. Liderul partidului, Pavel Filip, nu exclude că aceștia ar putea adera la PSRM, în contextul în car…
  Filip nu exclude că Nichiforciuc și Andronachi ar putea pleca la PSRM