Principală  —  IMPORTANTE   —   Creșterea fondului de subvenționare, investirea…

Creșterea fondului de subvenționare, investirea în infrastructura de irigare, negocierea unor cote mai mari de export pe piața UE sunt câteva dintre prioritățile Guvernului de la Chișinău în domeniul agriculturii

Guvernul își propune să intensifice suportul pentru agricultură și ramurile conexe și să asigure distribuirea echitabilă a resurselor. Pe termen mediu, activitatea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare se va concentra pe asigurarea funcționării eficiente a instituțiilor din subordine, pentru a asigura competitivitatea produselor agricole, dezvoltarea ramurilor conexe de produse agroalimentare și creșterea infrastructurii, calității și siguranței alimentare, pentru a beneficia pe deplin de potențialul Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, a declarat în cadrul consultărilor șeful interimar al Direcției analiză, monitorizare și evaluare a politicilor al MAIA, Petru Tataru.

Ne propunem unele acțiuni ambițioase. (…) Obiectivele de dezvoltare pe termen mediu în domeniul agriculturii, vorbim despre Creșterea Fondului de Subvenționare în Agricultură și modificarea regulilor de distribuire a Fondului, pentru a extinde suportul statului și producătorilor mai mici, activităților cu valoare adăugată și sectoarelor conexe, în special zootehnia.

Un alt obiectiv anunțat este asigurarea accesului R.Moldova la fondurile programului european pentru dezvoltarea agriculturii.

Investirea în infrastructură de irigare și consolidare a asociațiilor utilizatorilor de apă pentru utilizarea eficientă a sistemelor de irigare mari. Identificarea și eliminarea barierelor administrative exagerate sau formale pentru dezvoltarea sistemelor.

Depolitizarea și responsabilizarea instituțiilor care trebuie să ajute agricultorii, în special Agenția de Intervenții și Plăți în agricultură, pentru a asigura ca subvențiile să fie distribuite în mod echitabil, este o altă propunere a MAIA.

Negocierea unor cote mai mari de export pe piața UE pentru mai multe produse agroalimentare, precum și deschiderea pieței UE pentru produse din laptE, carne, și pentru Specialități Tradiționale.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare organizează consultări publice în domeniul agricultură cu scopul de a facilita identificarea și formularea în baza discuțiilor recomandări de politici noi, promovarea diferitelor instrumente și abordări inovative în raport cu constrângerile și problemele din domeniu agriculturii.