Principală  —  IMPORTANTE   —   Comisia Electorală Centrală a aprobat…

Comisia Electorală Centrală a aprobat Conceptul sistemului de vot prin internet „e-Votare”. Documentul urmează să fie examinat de Guvern și Parlament

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în cadrul ședinței de luni, 27 iunie, Conceptul sistemului de vot prin internet „e-Votare”. Conform documentului, votarea prin internet reprezintă un proces de exercitare a dreptului de vot prin intermediul unei platforme accesibile pe internet, cu utilizarea unui mijloc de identificare electronică a alegătorului.

Potrivit CEC, la fel ca votul tradițional pe hârtie, votul prin internet se realizează prin doi pași: identificarea alegătorului în baza unui act de identitate compatibil cu sistemele de identificare electronică și exprimarea opțiunii de vot.

În cadrul arhitecturii IT a CEC, votul prin internet va fi asigurat de către un subsistem informațional cu denumirea „e-Votare”, parte a sistemului informațional SIAS „Alegeri”.

„Sistemul de vot prin internet are scopul de a oferi cetățenilor Republicii Moldova un instrument alternativ de vot, astfel încât procesul electoral să devină mai accesibil, incluziv, sigur și inovativ. Este destinat tuturor cetățenilor Republicii Moldova, oriunde s-ar afla, iar un obiectiv specific al acestei metode de vot îl reprezintă asigurarea accesului la procesul electoral pentru cetățenii aflați în dificultatea de a se deplasa la secția de votare”, anunță CEC.

Elaborarea și implementarea sistemului de vot prin internet urmează a fi realizate în câteva etape, fiecare dintre ele având un plan de acțiuni aferent. Potrivit CEC, punerea în aplicare a acestuia va fi corelată cu implementarea Strategiei Naționale de Transformare Digitală și fortificarea securității cibernetice a infrastructurii guvernamentale.

„Elaborarea și implementarea sistemului urmează a fi făcute în paralel cu alte 2 procese importante: asigurarea accesului ușor al cetățenilor la mijloace de autentificare electronică (semnătură electronică, buletin de identitate electronic etc.) și dezvoltarea capacităților de asigurare a securității cibernetice a Republici Moldova. După aprobare, va urma elaborarea soluției tehnice și ajustarea cadrului legal”, mai anunță Comisia Electorală Centrală.

Hotărârea adoptată la 27 iunie 2022 de CEC va fi remisă Guvernului și Parlamentului R. Moldova pentru examinare.