Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Circul din Chișinău va trece…

Circul din Chișinău va trece în gestiunea Î.S. „Moldova-Concert”. Ce funcții vor fi reduse

businessinsider.com

Membrii Guvernului au aprobat astăzi, 28 martie, propunerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării privind reorganizarea Întreprinderii de Stat „ Organizația Concertistică și de Impresariat „Moldova- Concert” prin fuziunea (absorbţia) Societății pe Acțiuni „Circul din Chișinău”. Drept urmare, odată cu trecerea în gestiunea Î.S. „Moldova-Concert”, din cadrul SA „Circul Chișinău”vor fi reduse următoarele funcții: director general, contabil-șef, contabil și jurist, precum și consiliul de administrație al S.A. „Circul Chișinău”.

Analizând situația în cadrul ambelor entități, ministerul a conchis că Î.S. „Moldova-Concert” se află într-o stare „mult mai profitabilă și avantajoasă” decât „Circul Chișinău”, astfel întreprinderii de stat i-a revenit calitatea de „absorbant” și succesoare de drepturi și obligații a Circului.

„Scopul reorganizării persoanelor juridice prin procedura de fuziune (absorbție) consă în păstrarea „Circului din Chişinău” ca patrimoniu cultural de stat unic de valoare națională şi admiterea demolării sau înstrăinării acestuia, urmată de optimizarea cheltuielilor de administrare, asigurarea desfăşurării şi dezvoltării activității circurilor, de spectacole şi a celor concertistice în corespundere cu genurile de activitate prevăzute în actele de constituire precum şi asigurarea gestionării eficiente a patrimoniului public aflat în administrarea întreprinderilor supuse reorganizării”, se explică în Nota Informativă Hotărârii de Guvern.

Ministerul speră că fuziunea celor două întreprinderi va constitui o premisă pentru  reducerea cheltuielilor financiare pentru plata salariilor pentru personalul administrativ, iar resursele financiare economisite vor fi investite în dezvoltarea activităților și majorarea salariilor angajaților implicați în dezvoltarea și promovarea activităților culturale.

Totodată, s-a constata că vor fi reduse următoarele funcții din cadrul SA „Circul Chișinău”: director general, contabil-șef, contabil și jurist, precum și consiliul de administrație al S.A. „Circul Chișinău”.

După o întrerupere de aproximativ 10 ani, „Circul Chişinău” şi-a reluat activitatea la 30 mai 2014, în arena mică. Edificul a fost inaugurat în anul 1981 având cea mai mare sală de spectacole din R. Moldova în formă de amfiteatru cu o capacitate de 1 900 de locuri şi arenă cu diametrul de 13 metri. În anul 2007, „Circul Chișinău” a fost reorganizat prin transformare din întreprindere de stat în societate pe acţiuni, al cărui acţionar majoritar este Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al R. Moldova.

Citiți și: Circul din Chișinău, în vizorul revistei americane Business Insider