Principală  —  IMPORTANTE   —   Chicu spune că sistemul medical…

Chicu spune că sistemul medical nu va rezista: „Dacă vom continua să fim iresponsabili, vom muri mulți”

După ce autoritățile au tot menționat că sistemul medical din R. Moldova face față coronavirusului, premierul Ion Chicu declară public că, în cazul în care vom avea solicitări majore, sistemul nostru nu va fi în stare să reziste.

Dinamica creșterii numărului de pacienți ne vorbește despre faptul că dacă continuăm în așa tempouri, către 10 aprilie putem atinge cifra de două mii de pacienți. Acest număr, dacă ajungem la el, va pune la grea încercare sistemul nostru medical. Pericolul este major pentru viața noastră. De modul cum ne mobilizăm depinde numărul celor infectați și decedați pe parcursul următoarelor 2- 3 săptămâni. Dacă vom continua să fim iresponsabili, vom muri mulți”, a declarat premierul.

Ion Chicu a mai precizat că sistemele medicale din țările europene sunt puse la grea încercare și nu fac față provocării. Respectiv, nici sistemul nostru nu va fi în stare să facă față.

Sistemul nostru poate acomoda, avem 3-4 mii de locuri. Cu toate acestea, putem să avem un număr mai mare de cazuri confirmate. În aceste condiții am rugat colegii să pregătească spații alternative de acomodare a noilor pacienți, inclusiv hoteluri. Trebuie să înțelegem că aceste vor fi spitale improvizate, fără un nivel de asistență medicală. Problema deficitului de medici nu a putut fi rezolvată. De aceea, depășirea numărului de 3-4 mii de infectați va însemna o imposibilitate de a acorda suport tuturor”, a menționat premierul.

Până în prezent, în R. Moldova au fost confirmate 177 de cazuri de infectare cu COVID-19, iar alte 117 persoane sunt suspectate de infecție.