Principală  —  IMPORTANTE   —   Avertizare hidrologică. SHS atenționează populația…

Avertizare hidrologică. SHS atenționează populația cu privire la creșterea nivelului apei în râul Nistru

Sursa foto: SHS

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis joi, 24 noiembrie, o avertizare hidrologică. Astfel, Centrul hidrologic prognozează, pentru perioada 24-29 noiembrie, creșterea nivelului apei pe sectorul orașului Dubăsari – satul Răscăieți cu 0.6-3.2 m.

„În legătură cu mărirea deversării apei din lacul de acumulare Dubăsari (raionul Nistru) până la 600 m3/s, Centrul hidrologic prognozează, în intervalul 24-29 noiembrie, creșterea nivelului apei pe sectorul orașului Dubăsari – satul Răscăieți cu 0.6-3.2 m, față de nivelul din 24 noiembrie (ora 8:00)”, anunță SHS.

Totodată, conform SHS, în contextul măririi debitului de apă deversat din lacul de acumulare Dnestrovsck, în perioada 24-27 noiembrie, se va atesta o creștere a nivelului apei în râu.

În acest condiții este posibilă ieșirea apei în luncă și inundarea terenurilor agricole.

„Centrala hidroelectrică de la Novodnistrovsck la moment deversează 2200 m3/s. Digurile de protecție pe râul Nistru au fost proiectate pentru un debit de 2400-2600 m3/s. Serviciul Hidrometeorologic de Stat, de comun cu autoritățile competente, monitorizează atent situația. Postul de monitorizare de la Naslavcea a indicat un nivel constant a apei în râul Nistru pe 24 noiembrie în intervalul orelor 09:00 – 11:00.

Momentan situația nu indică nici un pericol pentru gospodăriile și casele oamenilor. Criza energetică colosală din Ucraina impune sporirea producerii energiei electrice la Centrala Hidroelectrică de la Novodnistrovsk pentru satisfacerea necesităților țării. Din aceste considerente de la nodul hidrotehnic se deversează volume mari de apă”, precizează SHS.

În context, SHS atenționează populația să țină cont de posibilele creșteri de nivel al apei în râul Nistru.