Principală  —  Ştiri  —  Social   —   APEL către Guvern: Desfășurarea slujbelor…

APEL către Guvern: Desfășurarea slujbelor religioase comportă riscuri pronunțate la adresa sănătății publice

Câteva organizații au semnat o declarație adresată Guvernului R. Moldova prin care solicită autorităților să revină asupra deciziei de a permite oficierea serviciilor religioase în aer liber. Potrivit semnatarilor, desfășurarea slujbelor religioase în condițiile actuale comportă riscuri în adresa sănătății publice.

Având în vedere condițiile care au dus la instituirea stării de urgență, potrivit semnatarilor, această decizie poate avea consecințe periculoase din următoarele considerente:

  1. La ora actuală există studii care indică faptul că noul virus de tip COVID-19 poate supraviețui în aer liber ore în șir, iar pe unele suprafețe timp de mai multe zile. În acest fel sănătatea enoriașilor este supusă pericolului creării de noi focare de infecție.
  2. Decizia este periculoasă, întrucât numărul infecțiilor este în creștere, implicit prin răspândirea infecției la întrunirile de timp religios, cu împărtăşania din aceeaşi linguriţă, indiferent dacă manifestaţiile date au loc în aer liber sau nu.
  3. Decizia pune în pericol, în mod inutil, sănătatea și viața polițiștilor și a medicilor, care vor fi obligați să asiste la aceste manifestări în condițiile prezentate.
  4. Decizia este în flagrantă contradicție cu apelul din 10 martie al președintelui Igor Dodon la autoizolare, când a subliniat că cea mai mare problemă care favorizează răspândirea bolii este „iresponsabilitatea oamenilor care nu respectă indicațiile medicilor referitoare la contactul social”.
  5. Decizia e în contradicție cu art. 2, alin. 5 al Hotărârii nr. 55 a Parlamentului Republicii Moldova cu privire la declanșarea stării de urgență și care interzice desfășurarea adunărilor, manifestațiilor publice și a altor acțiuni de masă.
  6. Piețele agricole unde activau oamenii, care acum sunt obligați să stea acasă, mulți dintre ei fără surse de venit, tot funcționau în aer liber, dar au fost închise.
  7. Motivând decizia de a organiza alegeri la Hâncești, în condiții de epidemie, premierul Ion Chicu a dat exemplul Franței, care a desfășurat alegeri locale în aceeași perioadă. Însă biserica catolică și bisericile protestante din Europa și SUA au decis, din grijă pentru sănătatea oamenilor, să înceteze temporar oficierea publică a slujbelor, acestea fiind transmise în regim online. Solicităm ca o asemenea decizie să fie implementată și în Republica Moldova.
  8. Accesul oamenilor în locurile publice va fi restricționat începând cu data de 25 martie. Ce rost au aceste interziceri dacă oamenii se adună în incinta curţilor bisericilor, chiar şi în interiorul bisericilor?
  9. În condițiile în care se apropie sărbătorile de Paști, din care motiv Guvernul face excepţie de la prevederile stării de urgență şi permite participarea enoriașilor la slujbe?

Apelul este semnat de IDIS Viitorul, Comunitatea WatchDog.MD, A.O. „THARROS”, Institutul pentru Inițiative Strategice și Comitetul Sindical al Institutului de Istorie.

În contextul în care autoritățile moldovene au anunțat că toate manifestațiile religioase, inclusiv slujbele bisericești, vor fi suspendate începând cu vineri, 13 martie, pe o perioadă de cel puțin de 14 zile, mai multe biserici continuă să țină slujbe în interiorul lăcașelor cu participarea enoriașilor.

Potrivit premierului Chicu, duminică, 22 martie, cel puțin 375 de biserici au ignorat deciziile Guvernului și au organizat slujbe în interiorul bisericilor.