Principală  —  IMPORTANTE   —   ANP vine cu precizări privind…

ANP vine cu precizări privind perchezițiile desfășurate la Penitenciarul nr.15 Cricova

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a venit cu precizări la mai mult de 24 de ore de la efectuarea perchezițiilor desfășurate ieri, 24 februarie 2021, la Penitenciarul nr.15-Cricova. Totodată, reprezentanții ANP au comentat și ultimele informații apărute în spațiul public.

Astfel, cu referire la obiectele și substanțele interzise depistate și ridicate în urma perchezițiilor din instituția penitenciară, ANP menționează că din cauza vulnerabilității edificiilor de pază, zonei de așezare, numărului redus de angajați, a factorului uman există riscul pătrunderii acestora prin diverse metode.

ANP susține că desfășoară permanent percheziții, activități speciale de investigaţii, acțiuni de prevenire a introducerii obiectelor și substanțelor interzise, operațiuni de descoperire/curmare a infracţiunilor ce s-au pregătit/săvârşit în penitenciar.

„În anul 2020, doar în Penitenciarul nr.15-Cricova au fost desfășurate 733 de percheziții, iar în total în sistemul administrației penitenciare au fost efectuate 10570, care s-au soldat cu ridicări a diverselor obiecte și substanțe interzise.

Comunicăm că și în continuare vor fi desfășurate măsuri de asigurare a siguranței locurilor de detenție, inclusiv propuneri pentru sporirea capacității penitenciarelor de a face față acestei provocări.

Reiterăm că, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) regretă prejudiciul de imagine și nu tolerează eventualele implicări ale angajaților în activități neregulamentare, motiv pentru care suntem disponibili pentru acordarea suportului necesar pentru elucidarea tuturor circumstanțelor”, susțin reprezentanții ANP.

Tototdată, ANP încurajează toate persoanele ce dispun de informații cu referire la încălcarea normelor în vigoare ce reglementează activitatea sistemului administrației penitenciare să sesizeze la numărul de telefon 022 63-69-68, unde poate apela zilnic 24/24.

În urma perchezițiilor efectuate de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu angajați ai DDS „Pantera” a ANP, Inspectoratului Național de Investigații și BPDS „Fulger” a IGP al MAI, a fost depistat și ridicat un număr impunător de obiecte interzise.

Alcool, jocuri de noroc, dispozitive de comunicare și stocare a informației, peste 100 de cuțite confecționate artizanal și în jur de 30 de telefoane mobile au fost ridicate de mascați în urma perchezițiilor.

Au fost ridicate și zeci de seringi care conțin substanțe lichide necunoscute. În același timp, șeful acestei instituții penitenciare, Victor Munteanu, a fost reținut pentru un termen de 72 de ore, iar 13 condamnați, printre care și Vladimir Moscalciuc, alias Machena, care are statutul de „hoț în lege”, au fost transferați în alte instituții de detenție.

Perchezițiile au fost autorizate de magistrați, în legătură cu dosarul penal al adjunctului Administrației Naționale a Penitenciarelor Serghei Demcenco, instrumentat de procurorii PCCOCS, reținut săptămâna trecută și plasat în arest preventiv pentru abuz de putere în interesul unei organizații criminale.