Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Agricultorii anunță că ar putea…

Agricultorii anunță că ar putea organiza noi proteste: „S-au hotărât mai puțin de 30% dintre revendicări”

Agricultorii care cultivă cereale de grupa a doua – porumb și floarea-soarelui – și au avut de suferit în urma secetei din acest an solicită de la autorități ajutor de cel puțin 3000 de lei pentru un hectar, restituirea accizelor la motorină și prelungirea moratoriului asupra controalelor fiscale.

Ion Plămădeală a declarat luni, 5 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, că era planificat un nou protest, întrucât o parte dintre revendicările din august nu au fost soluționate, dar acțiunea a fost amânată pentru că recent a plouat și „timpul în agricultură nu așteaptă”.

El a mai menționat că miercuri va avea loc ședința comisiei parlamentare de profil, iar la sfârșitul săptămânii urmează să aibă o discuție cu ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.

Circa 70% dintre cerealele compromise sunt din grupa a doua, susține Andrei Dînga, care a subliniat că „mai puțin de 30% dintre revendicările din august s-au hotărât”.

„Situația în care ne-am trezit de doi ani este provocată de incompetența celor de la conducerea țării și secetă. Rămâne problema listelor suplimentare – au fost evaluate greșit pagubele sau au fost întoarse dosarele”, a spus Sergiu Ștefanco.

Agricultorii susțin că dacă autoritățile nu vor reacționa la situația creată, „ne asumăm dreptul la proteste masive, dar pașnice”.

În luna august, timp de câteva zile, mai mulți agricultori din diferite raioane și-au adus tehnica agricolă la Chișinău și au protestat, cerând de la Guvern ajutor pentru a compensa pierderile suferite în urma secetei.