Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   106 agricultori vor fi compensați…

106 agricultori vor fi compensați pentru pagubele înregistrate. AIPA a autorizat primele plăți

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a autorizat spre plată primele cereri de acordare a compensației pentru agricultorii care au înregistrat pagube în urma calamităților naturale asupra recoltei anului 2020.

Din momentul lansării procesului de recepționare a cererilor de acordare a compensației, AIPA a recepționat 106 dosare dintre care 101 pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale ce au afectat culturile cerealiere de I grupă și 5 dosare pentru grindină. 

Cuantumul valoric per cultură, raportat la unitatea de suprafață s-a majorat de 3 ori, astfel că pentru 1 ha de grâu de toamnă producătorul agricol va obține despăgubiri în sumă de 1500 lei, orz de toamnă – 1530 lei, rapița – 2100 lei, terenurile reînsămânțate – 1620 lei, plantații pomicole – 3800 lei, legume – 2 000 lei, viță-de-vie – 3 000 de lei.

Termenul limită de depunere a dosarului este  18 septembrie 2020.

Pe 19 august, Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre privind achitarea compensațiilor pentru agricultorii care au avut de suferit din cauza secete cu încă 100 de milioane de lei. Banii au fost alocați din Fondul de intervenție al Executivului pentru atenuarea consecințelor calamităților naturale din sistemul agrar.

Iar vineri, 21 august, agricultorii care au protestat în ultimele două săptămâni, cu tehnica agricolă la Chișinăului, solicitând Guvernului ajutor pentru pierderile suferite în acest an din cauza secetei, au anunțat că renunță la proteste și revin la muncă. Aceștia spun că oferă „răgaz” Guvernului să le satisfacă revendicările. În caz contrar, aceștia susțin că vor reveni masiv să protesteze în stradă.

La 11 august curent, agricultorii au anunțat proteste, iar la 13 august aceștia s-au deplasat cu tehnica agricolă la Chișinău. Aceștia au cerut declararea Stării Excepționale în agricultură, scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar, indenitifcarea resurselor finanicare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincier, acoperirea pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole în urma căderii masive a grindinii, dar și explicații publice de la ministrul Agriculturii privind inactivitatea sistemelor antigrindină.

După mai multe schimburi de replici între premier și unii agricultori, sâmbătă a avut o primă rundă de discuții cu Executivul la care s-au convenit mai multe măsuri ce țin de simplificarea procedurii de depunere a dosarelor pentru agenții economici care au înregistrat pierderi mai mari de 60 la sută și necesitatea prezentării extrasului din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă. De asemenea, Guvernul le-a promis creșterea cu 500 de lei, până la 1500 de lei compensare pentru fiecare hectar de grâne afectat de secetă. Agricultorii s-au declarat nemulțumiți de această sumă și au cerut 3000 de lei.