Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ion Chicu mulțumește agricultorilor…

VIDEO Ion Chicu mulțumește agricultorilor și spune că suma totală a compensațiilor va ajunge la 1,65 miliarde de lei

Premierul Ion Chicu a anunțat un briefing la ora 17.00. Tema acestuia însă, nu a fost făcută publică și nu se cunoaște despre ce va vorbi. Premierul a vorbit despre 2 subiecte: situația din agricultură după seceta din Republica Moldova și situația pe pandemică.

Ion Chicu spune că Guvernul și-a respectat promisiunile față de agricultori și, după ce i-a criticat anterior pentru faptul că ar urmări interese politice, de această dată le-a mulțumit pentru înțelegere.

„Remarc că au plecat, că nu au mai blocat trasee, au respectat ordinea publică, apreciez că nu s-au lăsat ademeniți de unii actori politici care au încercat să folosească probleme politice și nu au permis unor extremiști cu buzduganele să fie implicați. S-a demonstrat că atunci când există discuții cosntructive, părțile se țin de cuvânt, rezultatele nu întârzie să vină”, a opinat Ion Chicu.

 Premierul a spune că cea mai constructivă ședință cu agricultorii a avut-o sâmbătă, când au fost „cu adevărat reprezentanții agricultorilor” și că Guvernul a realizat o parte din înțelegeri, iar altele sunt în curs de realizare.

Printre proiectele realizate sunt alocarea a 100 de milioane de lei suplimentar pentru compensații, astfel încât, de astăzi agricultorii pot cere bani de la AIPA care este gata să achite 1500 de lei pentu hectarul de grâu, 1530 pentru orz, 1620 de lei pentru reînsămânțare, iar hectarul afectat de rapiță va fi compensat cu 2100 de lei.

Premierul se arată sceptic că FMI va accepta proiectul privind posibilitatea de reeșalonare a creditelor agricultorilor față de creditori, în schimb celelalte măsuri ca utilizarea TVA-ului acumulat pentru achitarea impozitelor la salarii si cel funciar vor fi cel mai probabil acceptate.

Sute de agricultori au venit cu tractoarele la Chișinău și au protestat timp de o săptămână, nemulțumiți de măsurile anunțate de Guvern pentru a le compensa pierderile în urma secetei din acest an. Astăzi, fermierii au renunțat la protest menționând că că oferă „răgaz” Guvernului să le satisfacă revendicările.

„Ne ducem acasă, pentru că timpul ne presează, ne ducem să prelucrăm pământul, dar ne vom reîntoarce. Nu am obținut nimic, însă dăm răgaz Guvernului să găsească soluții. Dacă nu, vom fi aici de mii de ori mai mulți”, mai spun agricultorii.