Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Guvernul a aprobat alocarea…

VIDEO Guvernul a aprobat alocarea a încă 100 de milioane de lei pentru agricultorii afectați de secetă

Guvernul se reunește în ședință. Pe agendă sunt 15 proiecte de legi printre care și susținerea agricultorilor prin suplinirea cu 100 de milioane de lei a fondului de compensare a pierderilor suferite în urma secetei din acest an.

16:00. Ședința Guvernului s-a încheiat.

15:50. A fost aprobat Regulamentul cu privire la folosinţa apelor subterane pentru irigarea prin picurare a terenurilor agricole ocupate cu culturi horticole. Detalii AICI.

15:42. Totodată, în susținerea agricultorilor, a fost modificat modul de acordare a compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale asupra recoltei anului 2020. Detalii AICI.

15:40. Ministerul Finanțelor va aloca, din fondul de intervenție al Guvernului, 100 de milioane de lei Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului pentru suplinirea alocațiilor Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, în vederea acordării compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale asupra recoltei anului 2020. Detalii AICI.

14:35. Un alt proiect avizat negativ de Guvern este la proiectul de lege privind modificarea Codului fiscal nr. 1163/1997.

Extinderea facilităților fiscale creează un precedent periculos pentru sustenabilitatea bugetelor locale de nivelul întâi prin neîncasarea unei părți a impozitului pe bunurile imobiliare de la această categorie de contribuabili.

În acest sens, importanța sistemului de impozitare este determinată în principal de finalitatea acestuia, și anume de realizarea cheltuielilor bugetare. Or scopul principal al sistemului de impozitare este de a genera venituri suficiente pentru asigurarea finanțării cheltuielilor bugetare, ce au menirea de a pune în practică prioritățile statului în diverse domenii de ordin social, economic, educațional etc”, se menționează în aviz. Detalii AICI.

15:32. Guvernul a avizat negativ proiectul de lege cu privire la instituirea vacanței fiscale pentru unele categorii de întreprinderi. Prim-ministrul Ion Chicu a calificat acest proict drept unul populist. Detalii AICI.

15:30. Hotărârea Guvernului nr. 169/2020 pentru iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării Acordului dintre Guvernul Federaţiei Ruse şi Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2020, nr. 84, art. 237) și Hotărârea Guvernului nr. 252/2020 cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federaţiei Ruse şi Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2020, nr. 106, art. 329) au fost aprogate de membrii cabinetului de miniștri după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituținal acest proiect, iar recent Executivul a inițiat noi negocieri cu partea rusă privind acordarea unui împrumut în valoare de 200 de milioane de euro.

15:26. Membrii cabinetului de miniștri au votat pentru aprobarea Protocolului cu privire la introducerea modificărilor în Acordul privind cooperarea statelor-membre ale Comunității Statelor Independente în lupta сu traficul ilicit de substanțe narcotice, psihotrope și precursori ai acestora din 30 noiembrie 2000, întocmit la 25 octombrie 2019. Detalii AICI.

15:22. Guvernul a aprobat inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Canadei cu privire la cooperarea în domeniul apărării. Detalii AICI.

15:17. Proiectul cu privire la transmiterea și schimbarea categoriei de destinație a unor terenuri a fost aprobat. Astfel, se acceptă transmiterea, în temeiul deciziei Consiliului comunal Egorovca, raionul Fălești, din proprietatea unității administrativ-teritoriale Egorovca, raionul Fălești, în proprietatea statului, administrarea Agenției Proprietății Publice (gestiunea Întreprinderii de Stat „Administrația de Stat aDrumurilor”) a terenurilor. Detalii AICI.

15:14. Miniștrii au aprobat proiectul de hotărâre cu privire la modificarea Hotărârii Guvernului nr. 282/2005 pentru aprobarea Regulamentului privind instruirea în domeniul protecţiei civile. Detalii AICI.

15:10. Membrii Guvernului au aprobat Cerinţele de calitate pentru preparate şi produse din carne. Detalii AICI.

15:06. În acest an, au fost desemnați 13 câștigători ai Premiului Național. Potrivit proiectului aprobat de Guvern, în urma situației pandemice create de COVID-19 – laureați ai Premiului Național sunt și lucrătorii din sistemul medical. Detalii AICI.

15:04. Guvernul a aprobat numirea lui Ion Iordache în funcția de director general adjunct al Agenției de Investiții din data de 1 septembrie.

15:03. Tatiana Molcean a fost eliberată din funcția de secretară de stat a MAEIE și numită ambasadoare a R. Moldova în Elveția.