Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Aeroportul Chișinău ajunge în gestiunea…

Aeroportul Chișinău ajunge în gestiunea unei noi companii. Detalii despre firma care va prelua Avia Invest

Compania NR Investments Ltd din jurisdicția Guernsey, o insulă din Canalul Mânecii, a încheiat un acord de achiziționare a 95% din compania Avia Invest, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău.

Anunțul nu a fost făcut încă public de Avia Invest, iar într-un comunicat publicat pe pagina Airport Wolrd, este menționat că mai multe detalii despre tranzacție vor fi făcute publice în septembrie.

„Am citit și eu în presă. Referitor la tranzacție, este o informație care mă depășește. Eu nu știu ce fac fondatorii”, a declarat administratorul companiei Avia Invest, Petru Jardan, actual deputat în fracțiunea Partidului „Șor” din Parlament.

Acordul a fost ratificat astăzi, 19 august, între reprezentanții Avia Invest LLC (Avia Invest) și singurul beneficiar al NR Investments, Nat Rothschild.

Nat Rothschild este un finanțator britanic, membru al familiei Rothschild. În timpul secolului al XIX-lea, familia Rothschild a deținut cea mai mare avere privată din lume, precum și în istoria lumii moderne. Bogăția familiei a fost împărțită între diverși descendenți, iar astăzi interesele lor acoperă o gamă variată de domenii, inclusiv servicii financiare, imobiliare, minerit, energie, agricultură mixtă, vinificație și nonprofit. Familia Rothschild a fost frecvent obiectul teoriilor conspirației, multe dintre ele având origini antisemite.

În 2011, The Sunday Times a estimat averea personală a lui Rothschild la 1,6 miliarde de dolari, iar Forbes i-a listat averea în 2012 la 1 miliard de dolari. O listă a Sunday Times Rich 2016 i-a atribuit o avere personală de 100 de milioane de lire sterline.

Într-o postare făcută publică pe pagina de Facebook a Aeroportului este menționat că Nathaniel Philip Victor James Rothschild, este noul proprietar al companiei Avia Invest. Acesta a venit la Chișinău la bordul unei aeronave private.

Înființată în 2007, compania NR Investments are o experiență în investiții în infrastructura proprietății. Investițiile anterioare includ Porto Montenegro, un port maritim; Trigranit, cel mai mare dezvoltator imobiliar din Europa Centrală; complexul de film Korda Studios din Budapesta, Ungaria etc.

La 12 august, deputații din cadrul Comisiei parlamentare care investighează concesionarea Aeroportului Chișinău, au depus o sesizare în adresa Procuraturii Generale și a Centrului Național Anticorupție, prin care au solicitat analizarea acțiunilor unor funcționari și alte persoane pe marginea concesiunii Aeroportului Chișinău. Totodată, deputații au solicitat organelor de drept să ia măsuri de asigurare pentru ca acest contract de concesionare să nu migreze de la o companie la alta.