Principală  —  Ştiri  —  Social   —   A decedat scriitorul şi scenaristul…

A decedat scriitorul şi scenaristul Nicolae Esinencu

Scriitorul şi scenaristul basarabean Nicolae Esinencu s-a stins din viaţă la vârsta de 76 de ani. Scriitorul a decedat la spital, după ce, acum trei săptămâni, a căzut în comă.

Scenaristul şi scriitorul Nicolae Esinencu s-a născut pe 13 august 1940 în satul Chiţcani, raionul Teleneşti. A absolvit Cursurile Superioare de Literatură de pe lângă Institutul de Literatură Universală „M. Gorki” din Moscova (1973). Debutează la „Moldova-film” în 1975, în calitate de coautor de scenariu la filmul regizorului Vlad Ioviţă „Calul, puşca şi nevasta”. De-a lungul vieţii, s-a remarcat ca autor al mai multor scenarii marcate de veridicitate şi ingeniozitate.

De asemenea, Nicolae Esinencu este cunoscut cititorilor datorită volumului său de debut „Antene” (1968), urmat de cărțile de poezie „Sens” (1969), „Dealuri” (1974), „Copilul teribil” (1979), „Stai să-ți mai spun” (1983), „Cuvinte de chemat fetele” (1986), precum și pentru volumele de proză „Sacla” (1968), „Portocala” (1970), „Toi” (1972), „Era vremea să iubim” (1977), etc. Tot el semnează piesele „Grand prix”, „Tabachera”, „Fumoarul”, „Oameni de paie”, „SRL Moldovanul”, etc.

Nicolae Esinencu a fost desemnat Maestru al culturii Moldovei şi a fost laureatul premiului Uniunii Scriitorilor. De asemenea, el este deţinătorul Premiului de Stat, Cavalerul Ordinului Republicii.