Principală  —  IMPORTANTE   —   12 milioane de lei acumulate…

12 milioane de lei acumulate în conturile donațiilor vor fi utilizate pentru gestionarea crizei refugiaților, anunță Guvernul de la Chișinău

Sursa foto: Guvernul R. Moldova

Guvernul R. Moldova anunță că cele 12 milioane de lei, acumulate până la 4 martie în contul de donații deschis de Ministerul Finanțelor pentru refugiații din Ucraina, vor fi transferate către Cancelaria de Stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și autoritățile locale. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale.

De asemenea, o altă deciziei a Comisiei ține de utilizarea spațiului aerian al R. Moldova pentru zborurile de transport a cetățenilor străini și apatrizi către țările care au confirmat disponibilitatea de preluare a acestora. Executivul menționează că, autorizarea pentru fiecare zbor se va face doar cu permisiunea prealabilă a Autorității Aeronautice Civile.

De asemenea, în scopul asigurării necesarului intern cu resurse energetice, Comisia pentru Situații Excepționale a decis că, „pe perioada stării de urgență, se permite introducerea pe teritoriul R. Moldova a produselor petroliere prin două puncte suplimentare de trecere a frontierei „Giurgiulești-Galați” și „Sculeni-Sculeni”, fără prelevarea probelor pentru verificare, în cazul dispunerii de certificate care corespund specificațiilor tehnice stabilite de legislație”.

O altă decizie ține de oferirea unei excepții de la plata TVA-ului pentru S.R.L. „Vestmoldtransgaz” pentru cantitățile de gaze naturale proprietate a S.A „Moldovagaz”, scoase din țară în perioada stării de urgență și introduse ulterior în țară, în volum de 14 949 142 m3, în scopul stocării unor volume suplimentare în rețelele de transport gaze naturale din România, pentru a asigura disponibilitatea preluării ulterioare a acestora în R. Moldova întru menținerea stabilității sistemului național de transport a gazelor naturale în cazul unor situații critice, anunță Guvernul într-un comunicat de presă.

De asemenea, Executivul menționează că, în contextul măsurilor speciale în domeniul justiției, aplicabile pentru perioadă stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a decis acordarea posibilității avocaților și avocaților stagiari de a amâna achitarea plăților lunare de asigurări sociale și asigurare obligatorie de asistență medicală. Amânarea plăților se poate face prin depunerea unei cereri la Serviciul Fiscal de Stat.

Totodată, Comisia a reconfirmat deciziile luate în contextul stării de urgență în domeniul energetic, astfel ca să fie asigurate compensațiile pentru tarifele la resursele energetice, mai anunță Guvernul R. Moldova.