VIDEO/ Negocieri fără rezultat. Cum au decurs discuțiile dintre PSRM și Blocul ACUM

Blocul ACUM insistă pentru investirea unui Guvern minoritar și pentru ca funcția de speaker să îi revină lui Andrei Năstase. Partidul Socialiștilor mizează însă pe partajarea responsabilităților de guvernare și crearea unei majorități parlamentare, fapt neacceptat însă de PAS și Platforma DA, care au semnat anterior un acord că nu vor face coaliție cu PSRM.

PSRM a invitat Blocul ACUM la discuții cu privire la formarea majorității parlamentare, constituirea coaliției de guvernare și investirea unui nou guvern. Maia Sandu și Andrei Năstase nu au dat însă curs invitației, iar la discuții s-au prezentat Alexandru Slusari și Mihai Popșoi.

După mai mult de o oră de discuții în contradictoriu, PSRM și Blocul ACUM nu au ajuns însă la niciun numitor comun, urmând ca socialiștii să ia o dezicie mâine, 12 aprilie, după ședința Consiliului Republican al PSRM.

În cadrul discuțiilor, deputatul socialist Ion Ceban a declarat că PSRM este gata să analizeze pachetul de legi cu privire la dezoligarhizarea statului și să îl completeze și cu alte inițiative legislative. În acest context, Ceban i-a întrebat pe deputații Blocului ACUM dacă sunt și ei disponibili să examineze propunerile PSRM. Popșoi și Slusari au declarat că sunt de acord parțial cu inițiativele socialiștilor, însă nu au de gând să examineze „inițiativele care dezbină societatea”.

Astfel, PSRM și Blocul ACUM nu a ajuns la niciun numitor comun în ceea ce privește pachetele de legi propuse de partide și nu au ajuns la niciun numitor comun nici în ceea ce privește guvernarea ulterioară.

Blocul ACUM insistă pe investirea unui Guvern minoritar, condus de Maia Sandu, dar și pe faptul ca Andrei Năstase să devină speaker. Acest lucru i-a nedumerit însă pe socialiști care au declarat că ei au mai multe mandate, respectiv responsabilitățile de guvernare ar trebui partajate, iar funcția de speaker să îi revină Partidului Socialiștilor.

„Trebuie să ținem cont de realitățile politice. La acest nivel de încredere zero, să ne puneți în situația să vă oferim funcția de speaker neavând certitudinea că vor fi votate inițiativele noastre, ne puneți într-o situație incomodă”, a menționat deputatul Mihai Popșoi.

Ion Ceban i-a întrebat în mai multe rânduri pe cei din Blocul ACUM dacă iau în calcul formarea unei majorități parlamentare, iar cei din urmă au refuzat vehement.

„Suntem gata să examinăm și să susținem pachetul dvs. Avem însă capacitatea din poziția majorității parlamentare să luăm responsabilitatea pentru acest stat?”, a declarat și deputatul Vlad Batrâncea.

În urma discuțiilor, socialiștii au declarat că urmează să transmită mesajul Blocului ACUM către organele de conducere ale partidului, urmând ca mâine, 12 aprilie, să fie luată o decizie cu privire la acțiunile ulterioare ale PSRM.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Reporter

    Coaliția dintre socialiști și Blocul ACUM poate fi posibilă, numai dacă socialiștii se DEZIC de FEDERALIZARE și INTEGRARE în Eurasia satrapului Putin. Acest lucru este IMPOSIBIL, deoarece socialștii sunt finanțați de Kremlin.

    Mă rog, Blocul ACUM are analiști serioși, dar după părerea mea acesta este cel mai cointeresat în alegeri anticipate. Mai rău, ca în momentul actual nu poate fi. Trebuie de distrus nodul asta de stagnare și SATRAPIE. Alegerile anticipate vor zdruncina capetele tumănite moldovenești și acestea pot să se dezmeticească, adică să înceapă să lucreze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *