Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (video) Au început lucrările de…

(video) Au început lucrările de demolare a cinematografului Gaudeamus. În loc va fi ridicat un bloc de locuit

De câteva zile a început lucrările de demolare a cinematografului „Gaudeamus” din Chișinău, iar în prezent este demontat acoperișul clădirii amplasate pe str. Vasile Alecsandri din capitală. Noul primar ales al capitalei, Andrei Năstase, s-a deplasat la fața locului, unde a făcut apel către primarul interimar Ruslan Codreanu și viceprimarul Nistor Grozavu pentru a veni cu explicații publice față de lucrările de demolare care au loc, pentru a nu lăsa loc de speculații.

Andrei Năstase a declarat că lucrările de demontare au loc fără a fi respectate regulile de securitate, iar zona nu este îngrădită.

Autorizația de desființare a cinematografului a fost semnată încă în august 2016 de către viceprimarul nistor Grozavu. Acesta declara că: „în locul cine­ma­to­gra­fu­lui Gau­dea­mus se pro­pune să fie rea­li­zată o nouă con­struc­ție. Atât clă­di­rea, cât și tere­nul afe­rent sunt pro­pi­e­tate pri­vată. Pro­iec­tul pre­vede păs­tra­rea sălilor cine­ma­to­gra­fu­lui şi spa­ţi­ile publice pen­tru res­ta­u­rante. Cele­lalte nivele vor fi spa­ţii loca­tive”.

Acest anunț a nemulțumit mai mulți activiști din R. Moldova, care s-au ară­tat revol­tați de fap­tul că com­pa­nia de con­strunc­ții D&D vrea să demo­leze cine­ma­to­gra­ful Gau­dea­mus, pen­tru a con­strui un bloc loca­tiv.

 

Fostul edil al Chișinăului, liberalul Dorin Chirtoacă, declara că autorizația de desființare a fost dată la solicitarea proprietarului pentru că are intenția să valorifice în alt mod terenul care este bunul său privat. Chirtoacă preciza că urmează a fi construit un complex multifuncțional cu cinematograf, spații comerciale, pentru alimentație publică și locative și terase. „Ceea ce presupune dezvoltare și locuri de muncă. Sau nu avem nevoie?”, declarase în 2016 Dorin Chirtoacă pe atunci primar al capitalei.

„În același timp i s-a pus în vedere ca odată cu demolarea vom avea ocazia să se afle dacă s-au mai păstrat mormintele sau alte vestigii în subteran. Este prevazut ca în cazul în care vor fi făcute descoperiri de acest gen atunci locul va fi păstrat și conservat în memoria personalităților sus menționate, terenul urmând a fi înlocuit cu altul”, declara Chirtoacă.

Terenul din str. V. Alecsandri 4, cu o suprafață de 0.2497 ha, este proprietatea privată a SA „Cristivlad” din 2011, pe când edificiul care a găzduit cinematograful – din 2004.