Principală  —  IMPORTANTE   —   Johannes Hahn, despre riscul alegerilor…

Johannes Hahn, despre riscul alegerilor anticipate: FMI ar putea suspenda asistența financiară pentru R. Moldova

Foto: europarl.europa.eu

Comisarul european pentru politica de extindere și vecinătate, Johannes Hahn, susține că în cazul unor eventuale alegeri anticipate, Fondul Monetar Internațional ar putea suspenda programul de asistență financiară pentru R. Moldova.

„Sper că toată lumea e conștientă de responsabilitatea pe care o are. În cazul în care se vor produce alegeri anticipate, există riscul ca Fondul Monetar Internațional să își suspende programul de asistență financiară pentru R. Moldova și acest lucru va avea consecințe și asupra asistenței financiare oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană. Eu cred că toată lumea e conștientă de această responsabilitate și după discuțiile de azi, consider că nu e o problemă să fie atins un numitor comun, dacă va exista voință politică”, a declarat Hahn după discuțiile purtate cu partidele care au acces în noul Parlament.

Cât privește reluarea asistenței de 100 de milioane de euro, comisarul european a declarat că aceasta va fi debursată după ce Guvernul va îndeplini o listă de reforme care i-au fost înmânate premierului în septembrie 2018.

„Depinde de acele condiționalități pe care i le-am înmânat prim-ministrului încă în luna septembrie. Unele aspecte au fost puse în aplicare, dar există și restanțe. Sper să fie creat un Guvern care va purcede la implementarea condiționalităților pentru ca prima tranșă să fie debursată”, a spus Johannes Hahn.

În septembrie anul trecut, Pavel Filip a avut o întrevedere cu Johannes Hahn la New York, în marja sesiunii Adunării Generale a ONU. În urma întrevederii dintre cei doi oficiali, Johannes Hahn a scris pe pagina sa de Facebook că i-a înmânat premierului o listă de reforme ce trebuiesc implementate urgent de Guvernul de la Chișinău.

Nici pe pagina de Facebook a premierului, dar nici pe site-ului Guvernului nu a fost însă pomenit despre existența acestei liste de reforme. Ziarul de Gardă a încercat atunci să afle despre ce listă de reforme este vorba, doar că Stela Nistor, consiliera principală a premierului, declara că nu ne poate oferi informații, or astfel de documente nu se fac publice.

Ulterior am expediat o solicitare de informații la Comisia Europeană, iar serviciului de presă al instituției ne-a informat despre faptul că UE este îngrijorată în legătură cu respectarea mecanismelor democratice și a statului de drept în R. Moldova, precum și de unele domenii-cheie, cum ar fi anticorupția, lupta împotriva fraudei și codul electoral, dar și reforma justiției.

Pe 5 iulie, la o zi de când Comisia Europeană a suspendat acordarea primei tranșe din asistența macrofinanciară de o sută de milioane de euro, în plenul Parlamentului European a avut loc o dezbatere referitor la criza politică din R. Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale din Chișinău.

Cu votul a 343 de europarlamentari, în Parlamentul European a fost adoptată o Rezoluție referitoare la criza politică din Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale de la Chișinău. În textul Rezoluției se solicită Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară, precum să suspende și sprijinul bugetar pentru Moldova.

Foto: europarl.europa.eu