Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (foto) Opoziția anunță proteste împotriva…

(foto) Opoziția anunță proteste împotriva sistemului mixt! Cine însă instalează scena din fața Parlamentului?

Opoziția extraparlamentară cheamă cetățenii să protesteze împotriva schimbării sistemului electoral. Președinta PAS, Maia Sandu, liderul PPDA, Andrei Năstase și conducerea Partidului Nostru au anunțat pentru mâine, 20 iulie, ora 9.00, o acțiune de protest față de adoptarea în cea de-a doua lectură a proiectului de lege care presupune introducerea sistemului mixt de vot la alegerile parlamentare. În timp ce are loc ședința Biroului permanent al Parlamentului, în cadrul căreia se va decide agenda de mâine a ședinței plenare, în fața legislativului este instalată o scenă. Aceasta însă nu aparține actorilor politici care au chemat oamenii la proteste, da, potrivit unor surse, ar fi pregătită de PDM. Anterior, atât Andrei Năstase, cât și Maia Sandu, au declarat că Partidul Democrat ar obliga bugetarii să iasă la o manifestare pentru susținerea schimbării sistemului electoral.

 „Îi îndemn pe toți cei care țin la procesul democratic în R. Moldova, care nu vor ca structura următorului Parlament să fie decisă de două persoane, Dodon și Plahotniuc, să vină mâine în fața Parlamentului și să-și exprime nemulțumirea în raport cu proiectul de lege care se promovează, dacă putem să spunem așa, pentru schimbarea sistemului electoral. Schimbarea sistemului electoral pe care-l promovează Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor, va conduce la deteriorarea dramatică a procesului democratic din R. moldova. este un pericol real și noi vrem ca toată lumea să ia în serios această avertizare, pentur că mai târziu s-ar putea să fie mult mai dificil să ne recăpătăm democrația”, a declarat Maia Sandu într-o conferință de presă.

Liderul PPDA, Andrei Năstase a îndemnat cetățenii să iasă la protest prin intermediul unui comentariu publicat la 18 iulie  pe Facebook.

„Distribuiți, prieteni. Joi, ora 9, în fața parlamentului, la protest! Azi, din miliardele furate de Plahotniuc și gașca sa de la oameni, Dodon va face concert în Piața Marii Adunări Naționale. Pentru joi acești nemernici au alt scenariu, tot pe banii cetățenilor. Să inițieze votarea în a două lectură a sistemul mixt, salvatorul lor de la pușcărie și confiscarea averilor furate de la oameni. Pentru ora 9, la Parlament, cu autobuse comandate din timp vor fi aduși bugetari, la fel cum au fost duși la concerte și mitinguri de sustinere a corupţiei, sărăciei și batjocurii oligarhice. Să vină. Să vină alături de noi de data aceasta. Să apărăm ÎMPREUNĂ democrația, țara și viitorul copiilor noștri Acasă. Eu ies la protest și chem întreaga opoziție și societate. Să demonstrăm că suntem un popor deșteptat și demn de trecutul nostru și de un viitor frumos în civilizație, democrație și bunăstare”, a scris Andrei Năstase.

Într-o conferință de presă au ieșit astăzi și reprezentanții Partidului Nostru, Ilian Cașu și Dumitru Ciubașenco. Aceștia, de asemenea, au îndemnat cetățenii să protesteze împotriva schimbării sistemului electoral.