Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon îl invită pe Iohannis…

Dodon îl invită pe Iohannis la Chișinău. Expert: Nu văd cum Iohannis ar putea să accepte

Igor Dodon s-a întâlnit cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în R. Moldova, Daniel Ioniță, se spune într-un comunicat emis de Președinție. În context, Dodon a transmis o invitație președintelui României pentru un dialog la Chișinău. 

Aceeași sursă menționează că Igor Dodon l-a asigurat pe Ioniță de faptul că relațiile moldo-române sunt și vor rămâne a fi fundamentale pentru R. Moldova, în virtutea vecinătății, a evenimentelor istorice și a afinităților culturale comune.

„Suntem două state independente și suverane, care trebuie să găsească noi oportunități de cooperare respectuoasă și benefică pentru cetățeni”, a menționat Dodon, adăugând că un temei important pentru întâlnire a fost dorința sa de a-i înmâna lu Daniel Ioniță o scrisoare oficială adresată Președintelui României, Klaus Iohannis.

„Prin această scrisoare, i-am transmis domnului Președinte Iohannis invitația mea de a vizita R. Moldova. Consider că între șefii de stat ai României și R. Moldova trebuie să fie închegată o comunicare responsabilă și constructivă. Am toată convingerea că numai prin discuții repetate pot fi depășite asperitățile și dificultățile care mai apar în relațiile dintre state sau dintre instituții și mizez pe faptul că Președintele României este deschis să accepte un dialog la Chișinău, în orice perioadă comodă pentru dumnealui”, a spus  Dodon.

Pe de altă parte, expertul Anatol Țăranu consideră că președintele României nu va răspunde invitației.

„Igor Dodon s-a trezit într-o izolare internațională. Acest lucru deranjează, desigur că. Astfel, el încearcă să spargă această izolare prin invitația dată. Nu știu dacă o să-i reușească acest lucru, eu nu văd cum Iohannis ar putea să accepte invitația în aceste condiții. Nu cred că Iohannis va răspunde invitației”, a precizat expertul.

Amintim că de la începutul mandatului său de președinte, Igor Dodon a vizitat Rusia de cinci ori, de trei ori aflându-se acolo în vizite de lucru și două ori – în vacanță.

De asemenea, prima vizită oficială a lui Igor Dodon, în calitate de președinte al R. Moldova a avut loc la Moscova, Rusia.  Ulterior, Dodon a efectuat cea de-a doua vizită la Moscova pe 17 martie curent, iar la 9 mai a fost singurul șef de stat străin prezent la parada de la Moscova.  A fost pentru prima dată, de 15 ani încoace, când un președinte al R. Moldova a vizitat Moscova de 9 mai.

La începutul lunii februarie, Dodon a mers într-o vizită oficială la Bruxelles, în cadrul căreia  a avut o serie de întrevederi cu mai mulți oficiali europeni de rang înalt.