(DOC) Igor Dodon și-a decorat prietenii cu distincții de stat

La 2 februarie curent, Igor Dodon, șeful statului, a semnat un Decret privind conferirea unor înalte distincții de stat, pentru „a recunoaște meritele unor personalități marcante care contribuie la dezvoltarea și consolidarea statalității R. Moldova și la sporirea prestigiului acesteia pe plan internațional”, se arată într-un comunicat de presă emis de Președinție. Printre acestea, găsim și apropiați, susținători și foști colegi de partid ai șefului statului.

„Data de 2 februarie 1365 figurează ca una de referință în constituirea statalității moldovenești. Ea simbolizează eliberarea Moldovei de sub dominația străină și se identifică cu recunoașterea suveranității și independenței Țării Moldovei, cu momentul afirmării demnității național-statale a poporului Moldovei… Consider că această dată este momentul oportun pentru a recunoaște meritele unor personalități marcante care contribuie la formarea societății civile și activitate prodigioasă pe tărâm social”, și-a explicat decizia șeful statului.

Printre cei decorați de Igor Dodon îl găsim pe Vlad Batrîncea, deputat din partea Partidului Socialiștilor din R. Moldova. ​ Acesta a primit din partea fostului său coleg de partid Ordinul „Gloria Muncii”. Tot cu această distincție s-a ales și Elena Pahomova, jurnalista pro-rusă care lucrează la postul de televiziune NTV, a cărui proprietar este socialistul Corneliu Furculiță. Pahomova face parte din Consiliul societății civile pe lângă președintele R. Moldova, în calitate de conducătoare a Comisiei pentru mass-media și comunicare. Totodată, jurnalista este autoarea scenariului filmului „Istoria Moldovei”, care constituie o iniţiativă a lui Igor Dodon, de a deturna conceptul istoriografic stabilit în R. Moldova după 1991, şi anume regăsirea istoriei statului în contextul spaţiului românesc. Filmul documentar realizat sub patronajul şefului statului a stârnit indignarea mai multor reprezentanţi ai mediului academic din R. Moldova.

Igor Dodon i-a oferit distincție și prietenului său – Nicolae Pascaru, ​președintele Mișcării Naționale „Voievod”, cu care a mers anul trecut pe Muntele Athos.

„Ordinul Republicii” a fost înmânat consilierului Vasili Chirtoca, care la alegerile locale din 2015, candida la primăria capitalei din partea Partidului Comuniştilor. Chirtoca era cel mai bogat candidat înscris în acea cursă, averea lui ridicându-se la milioane de lei. Omul de afaceri Vasili Chirtoca este președintele Holdingului „DAAC Hermes”, specializat în importul de autoturisme, care are un capital statutar de peste 22 de milioane de lei. Holdingul condus de Vasili Chirtoca a ajuns în atenția presei în anul 2003, când la putere în R. Moldova era Partidul Comuniștilor, condus de Vladimir Voronin, Holdingul „DAAC Hermes” a oferit Guvernului 42 de autoturisme Skoda Superb, care au fost distribuite președinților de raioane.

Au primit distincții de stat și simpatizanții lui Dodon – Valeriu Ostalep, director al Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate; precum și Dumitru Roibu,  președintele Asociației Obștești „Urmașii lui Ștefan”.

Amintim că în urmă cu un an, Igor Dodon a venit cu propunerea ca ziua de 2 februarie să fie declarată sărbătoare și „Zi a Statalității” în amintirea unui eveniment din 1365 din timpul Descălecării Țării Moldovei.

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Românașul

  Păi, dacă l-ați ales pe mancurt ce vreți? Să vi-l decoreze pe hăhăitul veșnic turmentat Băsescu? Apropo, după părerea mea sunt foarte aproape la minte, numai că se hrănesc din treuci diferite.

 2. Reporter

  Pe Bătrâncea l-a decorat pentru c-a rupt în Parlament Harta României Mari. Da pentru asta “puțintică” ai să răspunzi și peste 20-30 de ani! Așa lucruri n-au termen de prescripție și nu se uită niciodată! Românii basarabeni nu-ți vor ierta asta niciodată!

 3. ivancelgroaznic

  „a recunoaște meritele unor personalități marcante care contribuie la dezvoltarea și consolidarea SATANlității R. Moldova.
  Dapoi pe cini sa dekoreze dak nu pe tradatori de a lui ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *