Cine este și cum a fost selectat șeful interimar al Biroului Relații cu Diaspora

Jurnalistul și diplomatul Valeriu Turea a fost detașat de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) pentru o perioadă de un an în calitate de șef al Biroului Relații cu Diaspora (BRD).

Acesta a fost prezentat marți, 15 octombrie, echipei BRD de către secretarul general al Guvernului, Andrei Spînu.

Contactat de ZdG, Spînu a declarat că decizia de a-l detașa pe Turea a fost luată „pentru că ne dorim să se miște lucrurile la BRD”.

„Noi l-am selectat ținând cont de experiența necesară; dumnealui anterior a mai deținut funcția de șef al BRD. Am lansat câteva concursuri, dar, din păcate, nu am putut selecta o persoană. Am decis să căutăm printre foști colegi, persoane pe care am putea să le aducem repede, fără concurs, ca lucrurile să se miște. Am avut o discuție cu domnul Turea, care a și acceptat”, a precizat acesta pentru ZdG.

Referitor la organizarea unui nou concurs, secretarul general al Guvernului a menționat că „va dura o perioadă în care dumnealui va prelua activitatea și în funcție de aceasta vom decide”.

Conform informațiilor din CV-ul său, din 2016, Valeriu Turea îndeplinește funcția de ministru-consilier al Ambasadei Republicii Moldova în România, post deținut și în perioada anilor 1997-2000. De asemenea, din 2015 până în 2016 a fost director al BRD, iar în perioada 2010-2015 a fost Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Portugheză și Regatul Marocului. El cunoaște patru limbi străine: franceza, poloneza, portugheza și rusa.

La 30 august, după etapa finală a concursului desfășurat de Cancelaria de Stat pentru ocuparea funcției de șef al BRD, Guvernul a anunțat că niciunul dintre cei patru candidați admiși la interviu – Dorin Dușciac, Corina Cojocaru, Tatiana Fondos și Rodica Jereghi – nu a acumulat punctajul minim necesar.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *