Cine „construiește” bugetul electoral al Partidului „Șor”

Partidul „Șor” a cheltuit în cea de-a patra săptămână de campanie electorală 5,4 milioane de lei, în mare parte pentru publicitate, articole promoționale și prestații scenice.

În ultimele șapte zile însă partidul a adunat venituri de șapte milioane de lei. Suma constituie donațiile a 50 de persoane fizice (3,5 mln. lei) și a cinci agenți economici (3,4 mln. lei).

Una dintre cele mai generoase investiții în bugetul electoral al partidului a făcut-o Vladimir Tonu, proprietarul companiei de construcții „Exfactor-Grup”. Acesta a constribuit cu 1,3 milioane de lei la 14 februarie. „Exfactor-Grup” este, în prezent, una dintre cele mai active companii de construcţii de pe piaţa imobiliară din R. Moldova.

Pe lângă construcţia blocurilor rezidenţiale, ZdG a scris anterior că „Exfactor-Grup” este compania care ridică un hotel cu 12 niveluri în curtea fostului conac urban „Râşcanu-Derojinschi” din centrul Chişinăului. Detalii AICI. Firma condusă de Tonu a efectuat şi lucrările de construcţie şi modernizare la Aeroportul Internaţional Chişinău, controlat de Ilan Şor prin intermediul companiei „Avia Invest”. „Exfactor-Grup” a fost cea care a construit parcarea multietajată, dar şi cea de-a doua pistă a aeroportului. În septembrie 2018, firma lui Vladimir Tonu a înregistrat la ASP dreptul de posesie asupra hotelului „Cosmos”.  Clădirea fost cumpărată de „Exfactor-Grup” de la „Infoton-Com”, una dintre companiile controlate în trecut de Ilan Şor.

Donații importante a făcut și Ilona Șor, despre care presa a scris că ar fi mama vitregă a lui Ilan Şor. Aceasta a donat 340 de mii de lei drept persoană fizică și 695 de mii de lei prin intermediul firmei „D.F.N” SRL.  În Raportul financiar se precizează că suma de 695 de mii de lei reprezintă profitul firmei, SRL-ul însă a fost fondat cu aproape două luni în urmă, la 28 decembrie 2018, în ziua în care Ilan Șor depunea cererea de înregistrare a grupului său de inițiativă pentru participarea în alegeri.

695 de mii de lei a donat și compania SA „Concept imobil”, condusă de Alexandr Baranov. „Vent Sistem Companie”, condusă de Victor Cornilov, a donat Partidului „Șor” 400 de mii de lei, iar „Laslux” SC SRL, condusă de Igor Andrianov,  300 de mii de lei.

Dumitru Chitoroagă, directorul canalului tv „Televiziunea Centrală” și candidatul Partidul „Șor” pe circumscripția nr. 25, a donat 340 de mii de lei.

De la începutul campaniei electorale, Partidul „Șor” a cheltuit 12,3 milioane de lei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *