Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Reacții după pronunțarea sentinței…

VIDEO Reacții după pronunțarea sentinței în dosarul accidentului rutier de la Jumbo. Mama Doiniței Prodan: „În inima mea este atâta durere că nici ură nu am față de dânsul”

Sursa foto: ZdG

Dragomir Popovici, șoferul care a provocat pe 24 iulie accidentul rutier de pe bulevardul Decebal, soldat cu decesul tinerei de 29 de ani, Doinița Prodan (mamă a două fetițe, n.red.), a fost condamnat la șase ani și 10 luni de închisoare, cu executare în penitenciar de tip semiînchis. Sentința a fost pronunțată miercuri, 29 noiembrie, de magistrata Judecătoriei Chișinău, Arina Ialanji, în lipsa lui Dragomir Popovici. Acesta a refuzat escortarea la sediul instanței de judecată.

Judecătoria Chișinău a mai dispus încasarea din contul lui Dragomir Popovici în beneficiul succesorului părții vătămate decedate (tatăl Doiniței Prodan, n.red.) a sumei de 5 000 000 de lei cu titlu de prejudiciu moral și a sumei de 296 206,63 de lei cu titlu de prejudiciu material. În beneficiul celorlalte părți vătămate, instanța a dispus încasarea mijloacelor bănești în sumă totală de peste 1,5 milioane de lei. Sentința nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Ziarul de Gardă a participat la ședința de judecată în care a fost pronunțată sentința și vă prezintă detalii din culisele acesteia.

Magistrata Arina Ialanji, care activează în sistemul judecătoresc din anul 2011, a declarat în timpul ședinței că arestul preventiv în privința autorului accidentului rutier de la Jumbo se menține până când sentința va deveni definitivă.

Arina Ialanji, sursa foto: ZdG

„(…) Popovici Dragomir se recunoaște vinovat în comiterea infracțiunilor prevăzute de articolul 264 alineatul (3), litera a, b; articolul 266 Cod penal, cu aplicarea articolului 364 prim Codul de procedură penală și articolul 80 prim Cod penal, stabilindu-i pedeapsa în baza articolului 264 alineatul (3), litera a, b Cod penal – cinci ani și trei luni de închisoare. În baza articolului 266 Cod penal – un an și șase luni de închisoare. În baza articolului 84 alineatul (1) Cod penal, pentru concurs de infracțiuni prin cumul total al pedepselor aplicate, a-i stabili inculpatului Popovici Dragomir o pedeapsă definitivă sub formă de închisoare pe un termen de șase ani și nouă luni cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis. În baza articolului 85 alineatul (1) și articolul 87 Cod penal, prin cumul de sentințe, a adăuga parțial pedeapsa neexecutată sub formă de 150 de ore muncă neremunerată în folosul comunității și a-i stabili lui Popovici Dragomir pedeapsa definitivă de șase ani și 10 luni de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis (…).

Se admite parțial acțiunea civilă a lui Prodan Igor către Popovici Dragomir. Se încasează din contul lui Popovici Dragomir în beneficiul lui Prodan Igor prejudiciul moral în sumă de 5 milioane de lei și prejudiciu material în sumă de 296 206, 63 de lei. În rest, pretențiile înaintate de Prodan Igor, în partea încasării prejudiciului moral, se resping ca neîntemeiate.

Se admite parțial acțiunea civilă a lui Stafi Maicăl (martor, pasagerul aflat pe bancheta din spate a mașinii conduse de Doinița Prodan, n.red.) către Popovici Dragomir. Se încasează din contul lui Popovici Dragomir în beneficiul lui Stafi Maicăl prejudiciul moral în sumă de 20 mii de lei și prejudiciu material în sumă de 1205 de lei. În rest, pretențiile înaintate de Stafi Maicăl referitor la încasarea prejudiciului moral se resping ca neîntemeiate.

Se admite acțiunea civilă a lui Drozdovschi Irina (parte vătămată, n.red.) către Popovici Dragomir. Se încasează din contul lui Popovici Dragomir în beneficiul lui Drozdovschi Irina prejudiciul moral în sumă de 400 mii de lei și prejudiciu material în sumă de 1100 de lei.

Se admite parțial acțiunea civilă a lui Lupu Gabriela către Popovici Dragomir. Se încasează din contul lui Popovici Dragomir în beneficiul lui Lupu Gabriela prejudiciu moral în sumă de un milion de lei, prejudiciu material în sumă de 36 745 de lei, precum și cheltuielile judiciare pentru asistență juridică în mărime de 12 mii de lei. În rest, pretențiile înaintate de Lupu Gabriela, în partea încasării prejudiciului moral, se resping (…)”, a declarat judecătoarea în ședința de pronunțare a sentinței.

Părinții Doiniței Prodan, sursa foto: ZdG

Tatăl Doiniței Prodan crede că legea ar trebui schimbată, iar persoanele care comit asemenea infracțiuni să fie sancționate mai dur.

„Ne temeam că va fi scăzut din termen, dar doamna judecătoare nu a scăzut din termen. A rămas așa cum a propus domnul procuror (…). Nu știu dacă are de gând să plătească dauna morală. El spune că nu deține surse (financiare, n.red.). A fost acordat maxim cât era posibil, legea nu permite mai mult. Noi credem că legea ar trebui să fie schimbată, să fie mărit termenul și să fie mai dură față de așa indivizi care încalcă Regulamentul circulației rutiere (…). Nu trebuie să fie lăsat să aibă 10, 20, 30, 40 de încălcări, iar după asta să comită un accident care se soldează cu moartea sau cu schilodirea cuiva”, a declarat Igor Prodan.

«Bunica, ce-i cu tine? Mami o să vină! Peste trei zile o să vină»

Djulieta Prodan, mama tinerei care s-a stins din viață în urma tragediei de pe bulevardul Decebal din capitală, consideră că șoferul care se face vinovat de comiterea accidentului nu are remușcări. Femeia afirmă că cele două nepoate ale sale nu au fost informate că mama lor a decedat, din motiv că sunt prea mici. Copilelor li s-a spus că mama lor se află în stare gravă la spital și acestea speră că o vor vedea curând.

„(…) În inima mea este atâta durere că nici ură față de dânsul nu am. Eu nici nu am vrut să merg mai departe, dar medicul care a stat lângă fata mea până în ultima clipă a zis să merg mai departe (…). El (Dragomir Popovici, n.red.) pur și simplu nu are de ales, dar remușcări el nu are. Nepoțelele noastre nu cunosc. Tatălui lor îi este foarte frică de cuvântul niciodată: «Niciodată n-o să-ți mai vezi mama, niciodată n-o s-o mai cuprinzi». Ele până când o așteaptă. Nu știu cât o să mai dureze. Noi am hotărât cât se poate de întins timpul să-l mai întindem că totuși ele sunt mici și nu percep timpul. Ele își așteaptă mama de la spital. Ele știu că ea (Doinița Prodan, n.red.) e în stare gravă și se poate întâmpla orice. Am testat-o pe cea mică și ea mi-a zis: «Bunica, ce-i cu tine? Mami o să vină! Peste trei zile o să vină» (…). Cu ele lucrează psihologul de la grădiniță. Nu este corectă legea și nu înțeleg de ce trebuie să ajungă omul în pământ ca cineva să vadă cât de incorectă este legea (…)”, a spus mama Doiniței Prodan.

Consider că nu este echitabilă pedeapsa

După pronunțarea sentinței, Gabriela Lupu, una dintre prietenele Doiniței Prodan care se afla în mașina tinerei în timpul accidentului rutier, imobilizată în prezent într-un scaun cu rotile, ne-a spus că urmează să suporte o intervenție chirurgicală la ochi.

Gabriela Lupu, sursa foto: ZdG

„(…) Nu consider că este echitabilă pedeapsa, reieșind din faptul că a omorât un om, au rămas doi copii fără căldura mamei, a lăsat părinții cu o durere enormă, iar pe noi cu sechele pe viață (…). În față avem un drum foarte anevoios și chinuitor în reabilitare. Urmează o intervenție chirurgicală la ochi. Vă dați seama că sunt costuri imense (…)”, a menționat tânăra.

Călin Bobeică, avocatul succesorului părții vătămate, susține că împreună cu ceilalți apărători va studia sentința și apoi va decide dacă o va contesta la Curtea de Apel Chișinău.

Călin Bobeică, sursa foto: ZdG

„(…) Pedeapsa aplicată este cea maximă prevăzută de legislație la moment. Pentru societate astfel de justiție punitivă trebuie să aibă loc, pentru ca fiecare persoană să învețe lecția pe așa tipuri de greșeli și pe așa tip de iresponsabilitate de care a dat dovadă inculpatul (…). La capitolul prejudiciu moral vom studia sentința, vom verifica argumentele instanței și deja ne vom aprecia împreună cu clienții dacă contestăm sau nu (…)”, a precizat avocatul.

La rândul său, procurorul Veaceslav Sturzu a declarat după pronunțarea sentinței că solicitările acuzatorului de stat au fost admise în totalitate de instanța de judecată.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Captura-de-ecran-din-2023-11-29-la-18.34.25-740x523.png
Veaceslav Sturzu, sursa foto: ZdG

„(…) Pedeapsa aplicată inculpatului este cea maximă care poate fi aplicată pentru asemenea gen de infracțiuni. În ceea ce privește restul chestiunilor o să studiem conținutul sentinței și ulterior o să stabilim dacă au fost admise careva erori sau nu. Cât privește pedeapsa nu avem careva obiecții. În ceea ce privește acțiunile civile deja părțile civile urmează să aprecieze de sine stătător dacă sunt satisfăcute de mărimea prejudiciului care a fost dispus să fie încasat de către instanță (…)”, a spus acuzatorul de stat.

Pe 19 octombrie 2203, Procuratura Generală (PG) anunța că Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Principal, a terminat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a șoferului ce a provocat pe 24 iulie accidentul rutier de pe bulevardul Decebal, soldat cu decesul tinerei de 29 de ani, Doinița Prodan.

Potrivit unui comunicat recent al PG, pe 24 iulie 2023, aproximativ la ora 22:00, învinuitul, deplasându-se cu mijlocul de transport în municipiul Chișinău, pe bd. Decebal, din direcția bd. Iuri Gagarin, având în calitate de pasageri trei persoane, nu a luat în consideraţie starea lucrurilor în traficul rutier ce reflectă gradul de protecţie a participanţilor la el împotriva accidentelor şi consecinţei acestora, n-a ţinut seama permanent de totalitatea factorilor ce caracterizează condiţiile rutiere, existenţa unor obstacole pe sectoarele drumului, intensitatea şi nivelul de organizare a traficului rutier, prin ce a ignorat prevederile Regulamentului circulaţiei rutiere (RCR), iar drept urmare a pierdut controlul volanului, a ieșit pe contrasens și s-a ciocnit cu un alt în autovehiculul al cărui conducător auto era un bărbat.

De la tamponare, potrivit PG, automobilul învinuitului a fost proiectat pe banda opusă de deplasare, unde s-a ciocnit cu un al doilea autovehiculul de model „Volkswagen Polo”, la volanul căruia era o femeie, având trei pasageri, după care a fost proiectat și a tamponat al treilea autovehiculul de model „Skoda Octavia”, condus de un bărbat. În rezultatul acestui eveniment rutier, mijloacele de transport au fost deteriorate tehnic, iar conducătorul auto al autovehiculului de model „Volkswagen Polo” a decedat. 

Conform raportului de expertiză judiciară medico-legală, unul din pasagerii automobilului condus de șoferița decedată a suferit vătămări corporale grave, altul – vătămări corporale medii, iar al treilea – vătămări corporale ușoare.

„Imediat după producerea accidentului rutier, învinuitul, manifestând  neglijență față de cei implicați în accidentul rutier și față de persoanele care s-au ales cu vătămări corporale, a ieșit din automobil și a părăsit locul accidentului rutier, plecând într-o direcție necunoscută, la 03 august 2023 fiind reținut”, se spune în comunicatul PG.

Ziarul de Gardă a scris despre profilul penal al șoferului care a comis accidentul de pe bd. Decebal. El figurează în mai multe dosare penale după ce a fost prins în stare de ebrietate la volan. În 2016 a fost amnistiat, iar ulterior, judecat penal pentru samavolnicie, dar din nou a scăpat de pedeapsă pentru că a intervenit termenul de prescripție. 

În ultimii ani, numele lui a figurat în alte dosare penale cu învinuiri similare. În 2021 instanța decidea să-i fie anulat permisul de conducere și tot în același an, pentru că nu achitase o amendă penală după ce fusese prins în stare de ebrietate la volan, a fost condamnat la șase luni de închisoare și anunțat în căutare. La începutul anului 2022, după ce a plătit integral amenda, șoferul a fost absolvit de pedeapsă, iar anunțarea în căutarea a fost anulată.