Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Încă o persoană achitată…

VIDEO Încă o persoană achitată în urma reexaminării celor 38 de dosare politice: Valeriu Cucu, eliberat

Combatantul Valeriu Cucu, om de afaceri și fost poliţist, reținut pe 28 martie 2017, a fost achitat și urmează a fi eliberat din Penitenciarul nr.13, unde și-a petrecut ultimii 3 ani. Sentința a fost pronunțată vineri, 10 iulie, de către magistrații Curții de Apel Chișinău.

Dosarul în care acesta era învinuit pentru contrabandă și spălare de bani este unul dintre cele 38 de dosare politice reexaminate de Procuratura Generală.

Anunțul despre eliberarea lui Valeriu Cucu a fost făcut de avocata acestuia Angela Istrate.

„Magistrații Curții de Apel au admis parțial apelul înaintat de Valeriu Cucu și avocatul său. A fost pronunțată o sentință de achitare și s-a dispus eliberarea lui Valeriu Cucu din Penitenicarul nr.13. Splimentar, instanța a dispus reîntoarcerea unităților de transport care i-au fost confiscate și returnarea banilor care i-au fost ridicați în cadrul perchezițiilor. A fost anulată încasarea în favoarea statului a contravalorii mărfurilor care se prezuma a fi introduse în țară prin metoda de contrabandă. Este o sentiță bună, dar mai avem de lucru.

S-a menținut un capăt de acuzare cu privire la contravenția administrativă. Dumnealui trebuie acum să fie eliberat. Așteptăm transmiterea dispozitivului sentiței și Valeriu Cucu imediat urmează să fie eliberat din penitenciar. Nu au nici un temei pentru reținerea lui”, a declarat avocata Angela Istrate pentru Ziarul de Gardă.

Valeriu Cucu a fost reținut pe 28 martie 2017 de către reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale într-un dosar deschis pentru contrabandă și spălare de bani. Împreună cu el au mai fost reținuți: un broker vamal, un vameș și un șofer, care sunt cercetați în stare de libertate. Potrivit procurorilor, Cucu, împreună cu un angajat de-al său, a introdus ilegal în Republica Moldova marfă de peste 27 de milioane de lei de la o piață din Odesa. După ce a stat un an în arest preventiv, în martie 2018 a fost eliberat, însă în mai puțin de o oră a fost din nou reținut într-un nou dosar penal. 

Printr-o dispoziție emisă de procurorul general, în februarie curent, a fost instituit un Grup de control și monitorizare a unor dosare concrete și asta după ce instituția a luat act de Declarațiile și Raportul APCE, declarațiile unor organizații neguvernamentale, activiști civici, reprezentanți ai partidelor politice, dar și adresările parvenite pe adresa procurorului general, din care rezulta o listă de dosare, care ar reprezenta rezultatul unor comenzi politice și care au dus la urmărirea penală și judecarea, pe nedrept, a mai multor persoane.

Grupul a evaluat și continuă să evalueze fiecare dosar, inclus în listă, aflat atât la faza de urmărire penală, cât și în cea judiciară sau, după caz, de executare. Ulterior, informațiile sunt dezbătute și analizate de conducerea Procuraturii, împreună cu procurorii de caz. De asemenea, Procuratura Generală a luat act de sugestiile avocaților unor persoane pretins persecutate politic și a decis antrenarea apărătorilor acestora în procesul de evaluare a dosarelor.

În acest sens, avocaților persoanelor pretins a fi urmărite politic li s-a solicitat să prezinte în adresa procurorului general informații sintetizate, cu expunerea tuturor argumentelor și probelor care ar confirma pretinsa urmărire politică și pretinsele încălcări de lege, admise de organul de urmărire penală, procurori, judecători și alte aspecte relevante ce țin de administrarea, analiza și aprecierea probelor pe caz și care ar putea răsturna poziția, și concluziile procurorului, expuse în rechizitoriu.

Informațiile părții apărării sunt examinate de către Grupul de control, procurorul de caz sau procurorii care susțin acuzarea de stat urmând a lua în calcul concluziile Grupului, asigurând obiectivitatea și echitabilitatea procesului judiciar, în conformitate cu art.6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Lista celor 38 de dosare care urmează să fie revizuite:

  1. Dosarul ANTIFA: Pavel Grigorciuc, Mihail Amerberg, Boris Tcacenco, Olesea Vedi
  2. Grupul Petrenco: Grigore Petrenco, Pavel Grigorciuc, Alexandru Roșco, Oleg Buznea, Vladimir Jurat, Mihail Amerberg
  3. Protestul din 24 aprilie 2016: Alexandru Panuța, Radu Cibotari, Ion Matasevici
  4. Protestul din 20 ianuarie 2016: Aureliu Pisica, Vrej Martirosean, Cioina Fiodor
  5. Ludmila Kozlovska
  6. Pavel Grigorciuc
  7. Gheorghe Petic
  8. Sergiu Cebotari
  9. Ana Ursachi
  10. Eduard Rudenco
  11. Ion Crețu
  12. Avocații Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi
  13. Victor Muntean
  14. Iurie Bolboceanu
  15. Chiril Lucinschi
  16. David Davitean
  17. Andrian și Igor Borș
  18. Victor Jantovan
  19. Valentin Eșanu
  20. Constantin Manole
  21. Sergiu Cosovan
  22. Renato Usatâi
  23. Protestul Blocului ACUM (interceptările și filările ilegale, inclusiv a jurnaliștilor)
  24. Alexei Alexeev
  25. Valentin Cimpoeș
  26. Victor Bogatico
  27. Olga Punga
  28. Valeriu Cucu
  29. Viorel Donică
  30. Nina Cereteu
  31. Arslan Safarmatov
  32. Valeriu Nedzelschii
  33. Aureliu Pisica
  34. Oleg Gonța
  35. Corneliu Moraru
  36. Domnica Manole
  37. Gheorghe Balan
  38. Dorin Munteanu