Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Procurorul general suspendat…

ULTIMA ORĂ Procurorul general suspendat rămâne în arest la domiciliu

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, rămâne în arest la domiciliu pentru următoarele 30 de zile. Magistrații Curții de Apel Chișinău au decis vineri, 15 octombrie, să mențină hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Magistrații Curții de Apel Chișinău au respins recursurile înaintate de avocații lui Stoianoglo și de procurori.

„Știm cu toții că a fost emisă încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, pe 8 octombrie curent. Ulterior, aceasta a fost contestată cu recurs atât din partea apărării, cât și de mine ca procuror. Prin încheierea de astăzi a Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău, ambele recursuri au fost respinse: atât a părții apărării, cât și a procurorului. Respectiv, încheierea Judecătoriei Ciocana rămâne în vigoare”, a declarat procurorul de caz, Victor Furtună, la ieșirea din sala de judecată.

Aflat în arest la domiciliu pentru următoarele 30 de zile, procurorul general suspendat al R. Moldova, Alexandr Stoianoglo, este urmărit penal pe cinci capete de acuzare. Potrivit procurorului anticorupție Victor Furtună, acuzatorul care a dispus inițierea urmăririi penală în privința lui Stoianoglo, șeful suspendat al Procuraturii Generale (PG) este cercetat pentru abuzul de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Conform informațiilor obținute de ZdG, oficial, Stoianoglo este învinuit de săvârșirea a cinci infracțiuni penale în perioada anilor 2011 (atunci când deținea funcția de deputat) și 2021 (deținând funcția de procuror general).

Vineri, 8 octombrie, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au admis parțial demersul procurorului anticorupție Victor Furtună în privința arestării preventive a lui Alexandr Stoianoglo. Magistrații au emis mandate de arest la domiciliu pentru 30 de zile pentru procurorul general suspendat.

Marți seara, 5 octombrie curent, în jurul orei 21:00, după trei ore de percheziții în clădirea Procuraturii Generale (PG), procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a ieșit din instituție escortat de mascați ai Serviciului de Informație și Securitate (SIS), fiind reținut pentru 72 de ore.  Descinderile de la PG și reținerea procurorului general au venit marți după ce Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), în jurul orei 14:00, a admis o sesizare a deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate Lilian Carp împotriva procurorului general și l-a desemnat pe procurorul anticorupție Victor Furtună pentru a investiga informațiile din sesizarea admisă de CSP. DETALII AICI

După trei ore de percheziții la PG, la ieșirea din clădirea Procuraturii, procurorul de caz a făcut o scurtă declarație în care a anunțat oficial că Alexandr Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore, pe numele lui fiind înaintate cel puțin 4 capete de acuzare.

Filmul reținerii procurorului general suspendat: toate acțiunile au avut loc în 8 ore. Cronologia evenimentelor