Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Procurorii au finalizat…

ULTIMA ORĂ Procurorii au finalizat urmărirea penală și trimit în instanță dosarul în care fostul director al Penitenciarului nr. 18 este cercetat penal pentru escrocherie și infracțiune în proporții deosebit de mari

Viorel Perciun, fostul director al Penitenciarului nr. 18 este învinuit de escrocherie și infracțiune în proporții deosebit de mari

Procurorii au finalizat urmărirea penală și vor trimite în instanță miercuri, 15 septembrie, dosarul în care fostul director al Penitenciarului nr. 18, Viorel Perciun, este cercetat penal pentru escrocherie și infracțiune în proporții deosebit de mari.

Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Oleg Afanasii, șeful Procuraturii municipiului Chișinău, care a menționat că în dosarul privind însușirea mijloacelor financiare bancare ale cetățenilor R. Moldova figurează alte 7 persoane.

Procuratura municipiului Chișinău a finalizat și a expediat în judecată cauza penală de învinuire a celor 8 figuranți, care, în intervalul lunilor mai – februarie 2021, prin înșelăciune, ar fi însușit peste 993 de mii de lei de pe cardurile bancare ale 30 de persoane fizice.

Două persoane, printre care și fostul director al Penitenciarului nr. 18, Viorel Perciun, sunt plasați în arest la domiciliu, o persoană se află în arest preventiv, alta continuă să-și execute pedeapsa în penitenciar, iar ceilalți patru figuranți în dosar au fost liberați provizoriu sub control judiciar.

Viorel Perciun, cercetat penal pentru escrocherie și infracțiune în proporții deosebit de mari în perioada în care a fost detașat în funcția de director al Penitenciarului nr. 18 – Brănești. Acesta a fost plasat, pe 18 mai, în arest la domiciliu, la scurt timp după ce a fost repus în funcția de director al Penitenciarului nr. 15 – Cricova.

La începutul lunii mai curent, Viorel Perciun, care a stat în arest preventiv la domiciliu timp de 30 de zile, a fost liberat provizoriu sub control judiciar. Hotărârea instanței a fost contestată de procurori, aceștia solicitând ca Viorel Perciun să rămână, în continuare, în arest la domiciliu. Potrivit unor surse ale ZdG, la scurt timp însă, după ce Perciun a fost liberat provizoriu, acesta a fost reîncadrat în funcția de director al Penitenciarului nr. 15 – Cricova.

Surse ale ZdG spun că după ce Viorel Perciun a fost pus sub învinuire pentru comiterea unui șir de escrocherii prin însușirea mijloacelor financiare bancare ale cetățenilor, conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) a decis să-l lipsească pe Perciun de dreptul de a avea acces la unele informații secretizate. Prin răspunsul oferit de ANP, instituția confirmă că directorului Penitenciarului nr. 15 i-a fost retras acest drept.

Anterior, ZdG a scris despre „securitatea bancară” care te lasă fără bani pe card și a dezvăluit informații despre schema privind însușirea mijloacelor financiare bancare ale cetățenilor R. Moldova în care a fost implicat fostul director al Penitenciarului nr. 18 Viorel Perciun.

Pe 12 februarie 2021, Poliția mun. Chișinău a anunțat că ar fi destructurat, în comun cu Procuratura mun. Chișinău, o grupare criminală formată din 12 membri. Potrivit organelor forțelor de ordine, membrii grupării aveau vârstele cuprinse între 20 și 45 de ani și sunt originari din diferite raioane ale țării. Totodată, doi dintre suspecți, presupuși organizatori, își ispășesc pedepsele în locurile de detenție. Pe lângă cei doi deținuți, din grupare ar face parte și directorul Penitenciarului nr. 18 Brănești, Viorel Perciun, care anterior a asigurat și interimatul funcției de director adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Potrivit organelor de drept, pe parcursul anului 2020 și până în prezent, suspecții ar fi extras de pe cardurile bancare ale cetățenilor mijloace bănești în sumă totală de circa 700 de mii de lei, fiind stabilite, până în prezent, circa 150 de astfel de cazuri. Totodată, oamenii legii au stabilit că activitatea grupului era bine organizată și că fiecare membru avea rolul său în comiterea infracțiunilor, iar o parte din mijloacele financiare sustrase erau îndreptate pentru dezvoltarea și menținerea grupului criminal. Nici poliția, dar nici procurorii, nu au menționat însă care era rolul lui Viorel Perciun în schema de sustragere a banilor.