Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Fostul procuror general…

ULTIMA ORĂ Fostul procuror general Stoianoglo a fost achitat în dosarul pentru depășirea atribuțiilor de serviciu

Foto: ZdG

Fostul procuror general al R. Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost achitat de magistrații Judecătoriei Buiucani, în dosarul în care era acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu.

În dispozitivul hotărârii, judecătorii motivează: „Fapta acestuia nu întrunește elementele infracțiunii. (…) Acesta se consideră reabilitat”.

Foto: ZdG

Stoianoglo, reținut în 2021

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general la începutul lunii octombrie 2021, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Pe 26 septembrie 2023, Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din funcția de procuror general.

Conform unui comunicat emis de Președinție, „având în vedere că pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de procuror general și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut pe 5 octombrie 2021.

Momentul în care Stoianoglo este escortat de mascații SIS:

Imagini de la perchezițiile efectuate la domiciliul procurorului general suspendat:

Pe 8 octombrie 2021 a fost plasat în arest la domiciliu, iar ulterior sub control judiciar. În prezent, în privința lui Stoianoglo nu este aplicată nicio măsură preventivă.

Cum a fost evaluată activitatea lui Alexandr Stoianoglo

Pe 23 mai curent, după mai bine de trei ore de dezbateri, CSP a aprobat raportul Comisiei de evaluare și a acordat calificativul „nesatisfăcător” activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Evaluarea activității lui Stoianoglo s-a încheiat la sfârșitul lunii aprilie, iar un raport în acest sens a fost aprobat de Comisia de evaluare la începutul lunii mai. Membrii Comisiei de evaluare au oferit punctaje de la 0 la 10 pentru fiecare indicator de performanță atribuit lui Stoianoglo.

Raportul Comisiei, întocmit pe 130 de pagini, a trecut în revistă activitatea procurorului general suspendat. Membrii Comisiei de evaluare menționează în raport faptul că în perioada exercitării funcției de procuror general, Alexandr Stoianoglo ar fi tolerat „activitățile aparent legale ale propriilor angajați, procurori care au fost antrenați în instrumentarea defectuoasă și contrară legii a procedurilor disciplinare, a cauzelor penale desființate ulterior prin hotărâri judecătorești sau clasate din lipsă de fapte”. O altă concluzie a raportului relevă faptul că dosarele de interes public major ar fi fost examinate superficial sau prin redirecționarea sesizărilor către alți actori, care nu au dispus de competențe instituționale pentru inițierea investigațiilor penale.

Tot în raport se mai menționează că în perioada exercitării mandatului, Stoianoglo nu ar fi implementat careva „politici viabile” cu privire la resursele umane. Punctajul final de evaluare acordat de comisie lui Stoianoglo constituie – 2,19 puncte, care corespunde calificativului „nesatisfăcător”.

Dosarele penale în care figurează fostul procuror general

Numele lui Alexandr Stoianoglo figurează în mai multe dosare penale, printre care excesul de putere, încălcarea inviolabilității vieții personale și îmbogățirea ilicită. Dosarul privind excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu se află pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Ultima ședință în acest dosar a fost programată pentru data de 28 februarie.

R. Moldova, condamnată la CtEDO în cazul lui Stoianoglo

R. Moldova va trebui să-i achite fostului procuror general Alexandr Stoianoglo 3 600 de euro drept prejudiciu moral. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis pe 24 octombrie 2023 că țara noastră a încălcat articolul 6 § 1 din Convenție, care prevede dreptul de acces la o instanță. Cauza se referea la imposibilitatea procurorului general de a face apel împotriva suspendării sale, care a fost declanșată de procedurile penale inițiate împotriva sa.

Curtea a atras atenția asupra faptului că ar trebui să fie implementate garanțiile procedurale pentru a se asigura că mecanismul de suspendare nu a fost utilizat în mod arbitrar.

„În acest sens, Curtea a remarcat, de asemenea, importanța crescândă acordată echității procedurale în cazurile care implică revocarea procurorilor, inclusiv intervenția unei autorități independente în deciziile care afectează numirea și revocarea procurorilor. Curtea a constatat că reclamantului nu i s-a acordat nicio formă de protecție judiciară în legătură cu suspendarea sa, care l-a împiedicat să își exercite atribuțiile și l-a privat de salariul corespunzător timp de mai mult de doi ani”, potrivit instituției europene.