Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   SURPRIZA ZILEI: Valerian Mânzat, avocatul…

SURPRIZA ZILEI: Valerian Mânzat, avocatul vedetă, condamnat la 9 ani de închisoare cu EXECUTARE

Valerian Mânzat, avocatul-vedetă, cunoscut opiniei publice pentru petrecerile luxoase pe care le organizează, dar și pentru că acum doi ani i-a oferit soției de 8 martie cadou un automobil Porche de 45 de mii de euro, a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare. Sentința a fost pronunțată joi, 7 mai 2015, la Judecătoria Râșcani de către judecătoarea Stela Bleșceaga.

Pe lângă Mânzat, instanța i-a condamnat și pe alți figuranți în dosar la pedepse privative de libertate. Printre ei, și un fost polițist, Ion Taran, condamnat tot la 9 ani de pușcărie. Sentința va fi pusă în aplicare din momentul în care va intra în vigoare, deci, după ce se va pronunța și Curtea de Apel Chișinău.

Solicitat de ZdG, inițial, Mânzat ne-a spus că sentința este o surpriză pentru el și că o va ataca la Curtea de Apel. Ulterior, când am solicitat mai multe detalii, Mânzat ne-a zis că este ocupat. ZdG va reveni la acest caz în ediția tipărită din 14 mai 2015.

minzat2Interesant este faptul că, aseară, înainte de sentință, Mânzat a jubilat în stilu-i caracteristic, postând fotografii de la o petrecere, unde părea foarte relaxat.

Despre acest dosar în care Mânzat a fost condamnat într-un final, ZdG a scris încă în luna aprilie 2013. Atunci, precizam că Mânzat a fost acuzat de procurori de înscenarea unui accident rutier, în urma căruia avocatul urma să încaseze peste trei sute de mii de lei de la o companie de asigurări.

Valerian Mânzat, ex-colaborator al Poliţiei Criminale, este învinuit de procurori că, în 2009, în urma unei înţelegeri prealabile cu Ion Taran, care, pe atunci, era şeful Secţiei investigare a accidentelor rutiere a Comisariatului General de Poliţie, şi cu Dorel Găină, şef al Secţiei asistenţă juridică în cadrul Companiei de asigurări „Moldasig” SRL, au înscenat un accident rutier, cu intenţia de a intra în posesia unei sume de bani de la acea companie de asigurări.

minzÎn 2008, Valerian Mânzat procurase de la Victor Spinei un automobil „BMW 525 D”. Acesta i-ar fi dat proprietarului doar o parte din bani. Ulterior, i-a transmis şi suma de nouă mii de euro. În vara anului 2009, BMW-ul procurat de Valerian a fost incendiat pe str. Petru Zadnipru din Chişinău. Două luni mai târziu, potrivit procurorilor, Mânzat, de comun acord cu alte persoane, au improvizat că, pe str. Albişoara intersecţie cu str. Puşkin, ar fi avut loc un accident rutier în care a fost implicat BMW-ul incendiat anterior şi un „Mercedes Vito”, cu numere de înmatriculare germane, proprietate a lui Vladimir Mihalcean.

Pentru a completa dosarul ce urma a fi transmis la compania de asigurări în speranţa încasării despăgubirilor, Ion Taran, de la Poliţia Rutieră, s-a deplasat la intersecţia str. Albişoara cu str. Puşkin. Taran l-ar fi găsit vinovat pe şoferul automobilului cu numere germane de înmatriculare. A documentat „automobilele accidentate”, urmând a înregistra declaraţiile false de la Mânzat şi Mihalcean, pentru procesul-verbal.

minzatPotrivit procurorilor, în realitate accidentul rutier nici n-a avut loc. „Automobilul lui Mânzat a fost incendiat. Probabil că a fost complicat să-l vândă şi să restituie datoria proprietarului. Astfel s-au înţeles în prealabil cu alte persoane pentru a înscena un accident, ca ulterior să încaseze banii de la „Moldasig””, susţineau procurorii, într-o intervenție pentru ZdG.

În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că “în continuarea realizării planului criminal, Mânzat Valerian, având datorii faţă de proprietarul automobilului de model BMW525D, Victor Spinei, i-a eliberat acestuia o procură pentru a reprezenta interesele la „Moldasig” SRL”. mitr minzAstfel, pe data de 28 septembrie 2009, Victor Spinei a depus la compania de asigurări cererea de despăgubire şi a deschis un cont la Banca de Economii, unde urma a fi transferată suma de peste trei sute de mii de lei. „Moldasig”-ul a transferat pe contul respectiv doar suma de 32.386 mii, adică cu un zero mai puţin decât suma solicitată de Mânzat. Ca urmare a investigaţiilor procurorilor, contul bancar pe care s-a făcut transferul a fost blocat.

Valerian Mânzat a ajuns în atenția opiniei publice în 2013, atunci când i-a dăruit soției sale de 8 Martie un Porche de 45 de mii de euro, afișând cadoul pe internet.