Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Stamate numește opt dintre cei…

Stamate numește opt dintre cei 17 candidați pe care CSM nu ar trebui să-i trimită la CC

Ministra Justiției, Olesea Stamate, consideră că opt dintre cei 17 pretendenți la funcția de judecători ai Curții Constituționale (CC) nu ar trebui să fie admiși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Stamate menționează, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că nu va putea participa marți, 30 iulie, la ședința CSM, dar a publicat o notă de poziție în acest sens, solicitând ca plenul CSM să o ia în considerare atunci când va evalua și selecta candidații.

Aceasta consideră imposibilă numirea lui Oleg Potîrniche, Eduard Bodișteanu, Andrei Coca și a Domnicăi Manole, deoarece au fost excluși deja de comisiile responsabile din Parlament și Guvern, iar criteriile pentru concursul la Executiv sunt identice cu cele ale CSM. Totodată, șefa de la Justiție menționează că Iulia Sîrcu este o ex-judecătoare „cu activitate compromisă, care nu va inspira încredere și va decredibiliza CC”. În același timp, Stamate amintește despre faptul că Teodor Cîrnaț a picat testul la poligraf atunci când a candidat la funcția de președinte al ANI, iar Ghenadie Eni a fost „acuzat în presă că a primit teren de la Primărie concomitent cu examinarea unui dosar civil contra autorității locale privind prejudicierea unui antreprenor”.

În același timp, Olesea Stamate precizează că și candidatura Tatianei Răducanu trebuie analizată minuțios, „ținând cont de multiplele cazuri de condamnare a Republicii Moldova la CEDO, multe dintre acestea fiind judecate împreună cu o altă candidată, Iulia Sîrcu”.

Săptămâna trecută, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități i-a selectat drept candidați la funcția de judecători ai CC pe Vladimir Grosu și Nicolae Eșanu.

Câte alți doi judecători constituționali urmează să desemneze Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii. Funcțiile au devenit vacante după ce toți judecătorii de la Înalta Curte au demisionat.