Principală  —  IMPORTANTE   —   SIS îi dă replică lui…

SIS îi dă replică lui Dodon, după ce socialistul a menționat că președinta Sandu „primește sistematic rapoarte de la SIS despre activitățile lui, ale membrilor familiei lui și apropiaților lui”

Reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au emis vineri un comunicat de presă prin care anunță că Serviciul „neagă orice implicare în activități ce depășesc cadrul legal”, dar și că „nu va comenta declarații politice”. Nota SIS reprezintă o replică la declarațiile socialistului Igor Dodon care a menționat, în contextul afirmațiilor președintei R. Moldova, Maia Sandu, privind urmărirea membrilor familiei ei, că „șefa statului primește sistematic rapoarte de la SIS despre activitățile lui, ale membrilor familiei lui și apropiaților lui”.

„Serviciul de Informații și Securitate nu va comenta declarațiile politice. În același timp, instituția neagă orice implicare în activități ce depășesc cadrul legal. (…) Spre regret, SIS este frecvent utilizat de către diverși actori politici sau lideri de opinie în retorica lor, fără ca aceștia să cunoască esența activității Serviciului, precum și procedurile respectate de instituție. (…) Pentru autorizarea unor măsuri „ofensive” este nevoie de realizarea cumulativă a tuturor condițiilor legale. În pofida oricăror insinuări, SIS își reafirmă hotărârea de a menține neutralitatea și echidistanța în activitatea cotidiană cu realizarea misiunilor în conformitate cu interesele de securitate ale Republicii Moldova”, se menționează în nota SIS.

Precizările SIS vin în contextul în care liderul PSRM, Igor Dodon, a comentat vineri, 28 mai, declarațiile președintei R. Moldova, Maia Sandu, care a spus că ministrul demisionar de Interne, Pavel Voicu, „a dispus urmărirea membrilor familiei sale”, făcând mai multe afirmații cu privire la SIS.

„În Republica Moldova, singura instituție de stat care are dreptul de a fila este Serviciul de Informații și Securitate care, de altfel, este în subordinea doamnei Maia Sandu. Mai mult, cunosc faptul că doamna președinte primește sistematic rapoarte de la SIS despre activitățile mele, ale membrilor familiei și apropiaților mei. De asemenea, șefa statului este informată despre tot ce fac deputații PSRM, miniștrii și procurorii”, sunt declarațiile făcute de Dodon.

Joi seara, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că ministrul demisionar de Interne, Pavel Voicu, „a dispus urmărirea membrilor familiei sale.” Potrivit ei, acțiunile au loc la comanda socialiștilor. În context, președinta Sandu a menționat că membrii familiei ei sunt urmăriți inclusiv fizic de câteva săptămâni, fără însă să ofere mai multe detalii.