Principală  —  IMPORTANTE   —   Șeful Oficiului Ciocana al Procuraturii…

Șeful Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău Igor Popa, cercetat pentru îmbogățire ilicită și fals în declarația de avere, a fost demis din sistemul procuraturii

Șeful Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău Igor Popa, cercetat pentru îmbogățire ilicită și fals în declarația de avere, a fost demis din sistemul procuraturii. Un ordin în acest sens a fost semnat luni, 11 aprilie, de către procurorul general interimar Dumitru Robu.

Solicitat de Ziarul de Gardă, procurorul general interimar Dumitru Robu ne-a comunicat că Igor Popa, procuror-șef suspendat al Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău a fost demis din funcție. 

Potrivit procurorei Mariana Cherpec, responsabilă de comunicare cu mass-media din cadrul Procuraturii Generale (PG), Igor Popa a fost demis din funcție în baza cererii de demisie și va fi eliberat din funcție începând cu 12 aprilie.

„Procurorul-șef suspendat al Oficiului Ciocana, Igor Popa, a fost eliberat din funcția de procuror, în baza cererii depuse de către acesta, din inițiativa proprie. Un ordin în acest sens a fost emis astăzi 11 aprilie, fiind eliberat începând cu ziua de mâine 12 aprilie”, ne-a comunicat Mariana Cherpec.

În martie curent, în privința lui Igor Popa magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus măsura preventivă sub formă de liberare provizorie sub control judiciar pentru 30 de zile.

La 28 ianuarie, procurorii anticorupție au terminat urmărirea penală în cauza penală privind învinuirea lui Igor Popa, procurorul-șef suspendat al Oficiului Ciocana municipiul Chișinău, căruia i se impută săvârșirea a cinci capete de acuzare de fals în declarația de avere (art.352/1 alin.(2) din Codul penal). Celălalt dosar în care Popa este bănuit de îmbogățire ilicită se află la etapa de urmărire penală.

Igor Popa este învinuit de faptul neincluderii intenționate a unor date în declarațiile de avere și interese personale depuse anual, pentru perioada anilor 2018-2020, precum și la eliberarea și ulterior angajarea în funcție din ianuarie 2020, privind imobilele deținute de concubina acestuia, care reprezentau spațiul comun locativ, date care era obligat să le prezinte ținând cont de prevederile Legii 133/2016 privind declararea averii și intereselor personale.

La 27 ianuarie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis demersul procurorilor anticorupție și au dispus prelungirea măsurii preventive liberarea provizorie sub control judiciar în privința lui Igor Popoa, șeful suspendat al Oficiului Ciocana al Procuraturii municipiului Chișinău, cu 30 de zile. Decizia instanței de fond a fost contestată cu recurs la Curtea de Apel (CA) Chișinău de către procurorii anticorupție. Detalii aici

La 28 decembrie 2021, Igor Popa, șeful Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, cercetat pentru îmbogățire ilicită, a fost suspendat din funcția de procuror la solicitarea procurorului general interimar Dumitru Robu. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Detalii aici

La 9 noiembrie 2021, Igor Popa, şeful oficiului Ciocana al Procuraturii Chişinău, a fost reținut pentru 72 de ore. Procurorii anticorupție au descins cu percheziţii la domiciliul lui Igor Popa.

Igor Popa a fost până în 2018 procuror general adjunct, iar puțin timp, după demisia lui Eduard Harunjen din funcția de șef al PA, a deținut interimatul funcției de procuror general. Popa a fost subiectul mai multor scandaluri mediatice, fiind acuzat de fabricarea mai multor dosare penale în perioada guvernării comuniste, dar și de mușamalizarea dosarelor privind evenimentele din 7 aprilie 2009.

Igor Popa s-a remarcat şi a intrat în atenţia opiniei publice în perioada guvernării comuniste, atunci când a instrumentat sau a participat, în calitate de şef al Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul PG, la efectuarea urmăririi penale în mai multe dosare penale deschise pe numele persoanelor care erau împotriva guvernării lui Voronin.

Igor Popa este şi procurorul care a semnat mai multe demersuri privind judecarea şi reţinerea tinerilor protestatari la 7 aprilie 2009 în comisariatele de poliţie.

Popa face carieră în sistem din 1999, când a fost numit anchetator în Procuratura sectorului Râşcani, mun. Chişinău. Ulterior, acesta a avansat până la funcțiile de procuror pentru misiuni speciale din cadrul PG, procuror al sect. Râşcani și procuror interimar al mun. Chișinău.

În 2016 Igor Popa a candidat la fotoliul de procuror general, concursul a fost însă câștigat de Eduard Harunjen.