Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ședință la PG: Dosarele cu…

Ședință la PG: Dosarele cu bifa „secret de stat”, discutate de procurorii-șefi ai mai mult instituții specializate. Ce spune Stoianoglo despre sentința emisă pentru fostul șef SIS

Dosarele cu bifa „secret de stat” a ajuns pe agenda discuțiilor la Procuratura Generală (PG), în urma valului de indignări în cazul condamnării secretizate a fostului șef SIS, Vasile Botnari, în dosarul expulzării ilegale a celor 7 cetățeni turci. Potrivit unui comunicat al PG, Alexandr Stoianoglo a accentuat faptul că sentința de condamnare a fostului director SIS urma a fi pronunțată public în partea ce nu conținea secret de stat.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a convocat o ședință cu participarea conducătorilor procuraturilor specializate și a celei municipale, subdiviziuni cu competențe în investigarea dosarelor ce conțin secret de stat.

Ședința a avut loc în contextul problematicilor reliefate în speța „ex-directorului SIS”, procurorul general atenționând asupra necesității selectării atente a materialelor și cauzelor penale ce necesită a fi secretizate, asigurării accesului părților la materiale, modului de desfășurare a urmăririi penale și a cercetărilor judecătorești, și, în special, a condițiilor pronunțării sentințelor pe aceste categorii de dosare.

Conducerea Secției control al activității speciale de investigații și asigurarea regimului secret din cadrul Procuraturii Generale a fost orientată în a constitui o evidență separată a unor astfel de dosare, cu monitorizarea desfășurării urmăririi penale și examinării lor în judecată, astfel încât să fie evitate, pe viitor, probleme analogice. 

„Nu este un caz ordinar, nici pentru procurori, nici pentru judecători, deoarece astfel de dosare sunt unicale ca experiență pentru toți actorii implicați în actul de justiție”, a menționat Procurorul General, accentuând faptul că sentința de condamnare a fostului director SIS urma a fi pronunțată public în partea ce nu conținea secret de stat.

„În calitate de membru al CSM, Procurorul General a declarat că va pune în discuție problematica acestui caz, cu solicitarea instituirii unor garanții sub aspectul reglementărilor normative. Și anume, care ar statua că în procesul judiciar pe cauze penale clasificate să fie asigurate și respectate toate drepturile procesuale ale victimelor și ale părților vătămate, astfel încât acestea să poată participa la toate acțiunile ce-i vizează, iar sentința în privința inculpaților să fie pronunțată public”, anunță PG.

Judecătoria Chișinău a publicat miercuri, 16 septembrie, extrasul din setința de condamnare a fostului șef SIS, Vasile Botnari – singurul figurant în dosarul expulzării profesorilor turci. 

Potrivit actului, Vasile Botnari, la data de 15 iulie curent, s-a ales cu o amendă în valoare de 88 de mii de lei și privarea dreptului de a ocupa funcții publice timp de 5 ani, fiind recunoscut vinovat de expulzarea celor 7 cetățeni turci, acum 2 ani.

Procurorul Victor Plugaru, care a gesionat dosarul expulzării ilegale a celor 7 cetățeni turci, nu a contestat sentința instanței de judecată, în cazul fostului sef al SIS, care prevede doar achitarea unei amenzi în sumă de 88 de mii de lei, deși acuzatorul de stat a solicitat pedeapsă mai dură pentru Vasile Botnari.

În acest sens, săptămâna trecută, procurorul general a dispus inițierea unei anchete de serviciu pentru a stabili obiectiv toate circumstanțele de fapt ale acestui caz pentru a fi dată apreciere prestației profesionale a acestuia.