Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Reforma Curții Supreme de Justiție…

Reforma Curții Supreme de Justiție a fost aprobată de Parlament în prima lectură

Sursa: ZdG

Reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ) a fost votată de Parlament în prima lectură, în cadrul ședinței de joi, 16 martie.

Potrivit proiectului de lege, Curtea Supremă de Justiție va avea competențe mai restrânse și nu va acționa ca o instanță de apel, cum se întâmplă în prezent. A fost elaborat și un proiect de modificare a procedurii de examinare a cauzelor de către CSJ.

Printre cele mai importante prevederi ale proiectului figurează reducerea numărului de judecători CSJ. Autorii mai propun modificarea componenței Curții Supreme de Justiție prin asigurarea accesului la funcțiile de judecător CSJ pentru reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori sau profesori universitari în domeniul dreptului.

„Prin acest proiect de lege se urmărește sporirea calității actului de justiție, crearea premiselor pentru uniformizarea eficientă a practicii judecătorești, consolidarea competențelor CSJ, asigurarea numirii unor judecători imparțiali și integri, precum și sporirea încrederii cetățenilor în sistemul judecătoresc”.

Proiectul de lege a fost elaborat în cadrul unui grup de lucru, creat de Ministerul Justiției. Documentul prevede reorganizarea și revizuirea competențelor CSJ.

Documentul urmează a fi examinat în Parlamentul în lectura a doua.