Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Reacția ministrei Justiției la dezvăluirile…

Reacția ministrei Justiției la dezvăluirile judecătoarei Liuba Șova privind alegerea președintelui CC

Ministra Justiției, Olesea Stamate, afirmă că dezvăluirile judecătoarei Liuba Șova, care ar fi primit un mesaj în care i s-a sugerat pe cine să înainteze la funcția de președinte al Curții Constituționale (CC), constituie temei pentru anularea rezultatelor alegerii lui Vladimir Țurcan.

Stamate menționează că organele competente trebuie să se autosesizeze imediat și să investigheze dacă au fost sau nu tentative de a influența judecătorii CC, iar persoanele implicate să fie deferite justiției.

„Doamna Șova a făcut câteva declarații care demonstrează gravitatea situației. (…) Informația prezentată poate constitui temei pentru anularea rezultatelor alegerii președintelui CC, pentru a evita încă o lovitură puternică asupra credibilității acestei instituții”, a scris șefa de la Justiție pe pagina sa de Facebook.

Judecătoarea Liuba Șova a prezentat postului TV8 un mesaj în care i se sugerează să îl înainteze pe Vladimir Țurcan la funcția de președinte al Curții Constituționale (CC). Aceasta a dezvăluit pentru sursa citată că a primit SMS-ul ieri, 18 august, de la un angajat al Parlamentului.

Liuba Șova a făcut dezvăluiri, în cadrul unei intervenții în platoul TV8, despre procedura de vot de astăzi a președintelui Curții Constituționale (CC). Potrivit acesteia, au existat anumite „recomandări” pentru a vota într-un anumit fel, iar decizia ca Vladimir Țurcanu să devină șef al Înaltei Curți „a fost luată în altă parte”.

Nicolae Roșca a înaintat-o pe Liuba Șova, care a propus ca Serghei Țurcanu să fie ales președinte al CC, iar el a refuzat. Ceilalți au refuzat să candideze, iar Vladimir Țurcanu „și-a autoînaintat candidatura”.

Aceasta susține că „eu m-am votat pe mine” și, cel mai probabil, candidatura ei a fost susținută și de către Nicolae Roșca, iar Țurcan ar fi fost ales de ceilalți patru judecători.

Vladimir Țurcan a fost ales luni, 19 august, în calitate de președinte al Înaltei Curți prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor. În calitate de judecător care va exercita funcţiile preşedintelui în absenţa acestuia a fost aleasă Liuba Şova.

Noua componență a Curții Constituționale este formată din judecătorii Liuba Șova, Nicolae Roșca, Serghei Țurcan, Eduard Ababei, Domnica Manole și Vladimir Țurcan. Aceștia au depus jurământul de accedere în funcție vineri, 16 august. Cel puțin trei membri ai CC, inclusiv președintele, au afiliere politică: Vladimir Țurcan – membru al fracțiunii PSRM din Parlament, iar Nicolae Roșca și Domnica Manole au candidat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 pe listele Blocului ACUM.