Principală  —  IMPORTANTE   —   R. Moldova, condamnată din nou…

R. Moldova, condamnată din nou la Curtea Europeană a Drepturilor Omului: CEDO a acordat activistului Anatol Mătăsaru peste 7 500 de euro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat că acțiunile activistului Anatol Mătăsaru din 28 ianuarie 2016 nu au reprezentant decât o prestație înscenată pentru a atrage atenția asupra unui subiect considerat a fi de interes public. CEDO consideră că ingerința în dreptul reclamantului la libertatea de exprimare nu a fost proporțională și justificată suficient, iar tratamentul aplicat în privința lui contravenea principiilor pluralismului și toleranței într-o societate democratică.

CEDO a constatat că a fost încălcat Articolul 10 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, dar și Articolul 5 § 1 din Convenție. Astfel, CEDO a acordat reclamantului 5 850 de euro pentru prejudiciul moral și 1 800 de euro pentru costuri și cheltuieli.

La 28 ianuarie 2016, Anatol Mătăsaru a organizat un protest în fața Centrului Național Anticorupție (CNA). La 29 ianuarie, Mătăsaru a fost reținut pentru 72 de ore, fiind suspectat de comiterea infracțiunii de huliganism. În cele din urmă, Mătăsaru a fost eliberat, dar cu o întârziere de circa 20 de minute, după expirarea celor 72 de ore.

Activistul a depus o plângere împotriva acțiunilor organelor de urmărire penală care au dispus reținerea sa. Plângerea a fost însă respinsă de Curtea de Apel (CA) Chișinău, în 2017.

Pe 20 martie 2018, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani l-a recunoscut vinovat în comiterea contravenției de huliganism, dar a dispus încetarea procesului în privința sa deoarece a expirat termenul de prescripție de tragere la răspundere contravențională. Atât reclamantul, cât și procurorul au depus cereri de apel împotriva hotărârii respective. Procurorul și-a retras însă ulterior cererea. Hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani a fost menținută prin decizia definitivă a Curții Supreme de Justiție (CSJ), din 26 iunie 2019.