Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   „Prostii și aberații luate din…

„Prostii și aberații luate din pod”. Detalii de la ședința de judecată în care „milionarul în euro de la CNA” este învinuit pe 13 capete de acuzare

Ghenadie Tanas, șeful suspendat al Direcției generale urmărire penală (DGUP) a Centrului Național Anticorupție (CNA), învinuit pe 13 capete de acuzare, de îmbogățire ilicită, practicarea ilegală a activității financiare și fals în declarațiile de avere și interese personale, se declară nevinovat și spune că își va demonstra nevinovăția în instanța de judecată. 

Și fratele său, Adriano Tanas, care se află pe banca acuzaților, se declară nevinovat și spune că acuzațiile procurorilor sunt „prostii și aberații luate din pod”. 

Pe banca acuzaților se mai află Vitalie Creciun, pe care-l leagă o relație de prietenie cu frații Tanas, după cum a recunoscut Ghenadie Tanas, într-o discuție cu ZdG din 2017, Eugenia Bectoraş, o pensionară care locuiește într-un apartament modest din Ungheni și care figurează în calitate de fondatoare și administratoare a unei firme conectată la frații Tanas, și un oarecare Dumitru Ciocîrlan. 

Dosarul celor cinci se află la faza incipientă de examinare, în cea mai recentă ședință de judecată apărarea solicitând ca pentru examinarea dosarului să fie format un complet de judecată din trei judecători. 

3 ședințe de judecată, în 4 luni 

Marți, 5 martie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a avut loc a treia ședință de judecată în dosarul „milionarului în euro de la CNA”, Ghenadie Tanas, învinuit pe 13 capete de acuzare, printre care îmbogățire ilicită, practicarea ilegală a activității financiare și fals în declarațiile de avere și interese personale. 

Urmărirea penală a fost pornită în decembrie 2021, de către Procuratura Anticorupție (PA), „în temeiul unor investigații inițial jurnalistice, care fiind ulterior verificate prin procedee probatorii, și-au confirmat temeinicia aferent bănuielilor rezonabile despre comiterea unor infracțiuni”.

În cadrul investigației, care a vizat anii 2012-2021, au fost audiați 114 martori, dosarul trimis în judecată având 98 volume, iar rechizitoriu 293 file.

Dosarul a fost trimis în judecată în luna noiembrie 2023, prima ședință de judecată fiind amânată la cererea avocaților, iar a doua nu a avut loc.

Ghenadie Tanas: „Vă asigur că sunt nevinovat și o să-mi demonstrez nevinovăția în instanță”

Întâlnit pe holurile Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Ghenadie Tanas nu a dorit să discute cu reporterul ZdG, precizând că „este prematur să fac unele declarații”. 

Ghenadie Tanas la ședința de judecată din 5 martie. Foto: ZdG

„Sunt irelevante unele declarații referitor la cazul meu. Vă asigur că sunt nevinovat și o să-mi demonstrez nevinovăția în instanță”, ne-a spus Tanas. 

Și fratele său, Adriano Tanas, care se află pe banca acuzaților, se declară nevinovat.

„Acuzațiile procurorilor sunt niște prostii și aberații luate din pod. Tot ce eu am este declarat în declarațiile de avere și acolo este scris negru pe alb. Dacă faceți pe asta haz, e problema d-voastră”, a spus Adriano Tanas. 

Și ceilalți trei învinuiți în acest doar, Vitalie Creciun, Eugenia Bectoraş și Dumitru Ciocîrlan, au refuzat să discute cu reporterul ZdG. 

„Clienții mei nu vor să discute cu d-voastră. Dacă ei nu vor să discute cu d-voastră, nici eu nu am ce discuta”, ne-a spus avocatul celor trei, Sergiu Moraru. 

Avocații vor complet de judecată format din trei judecători

În debutul ședinței din 5 martie, avocata Adriana Eșanu, care îl reprezintă pe Ghenadie Tanas, a anunțat că, în aceeași zi, a depus, la Cancelaria Judecătoriei, o cerere privind formarea unui complet de judecată format din trei judecători pentru examinarea cauzei penale. 

„Sunt 98 de volume. Avem cinci inculpați și 13 capete de acuzare, în ceea ce privește clientul meu. Această cauză este complicată și de o importanță socială”, a spus Eșanu. 

Avocata Adriana Eșanu și Ghenadie Tanas, la ședința de judecată din 5 martie. Foto: ZdG

ZdG a fost singura instituție media care a participat la ședință, însă avocata a punctat că „prezența presei acreditează teza precum că această cauză este sub lupă mass-media și este de o importanță socială”. 

La rândul lui, avocatul Viorel Berliba, care îl reprezintă pe Adriano Tanas, a spus că solicitarea de a fi creat un complet de trei judecători „nu este un moft al apărării, ci un element inerent în asigurarea actului de justiție”. Și el a spus că respectiva cauză penală ar fi una complexă. 

Avocatul Viorel Berliba și Ghenadie Tanas, la ședința de judecată din 5 martie. Foto: ZdG

Iar Sergiu Moraru, avocatul lui Vitalie Creciun, Eugenia Bertoraș și Dumitru Ciocîrlan, a susținut cererea formării unui complet de trei judecători prin faptul că „ei pot să formeze o opinie, posibil, mai complexă și pot să aibă o viziune mai complexă asupra acestui dosar”.  

Tot el a acuzat că „la etapa urmăririi penale au fost presiuni asupra martorilor și organului de urmărire penală” și că se dorește un proces echitabil „măcar la etapa examinării dosarului în instanța de judecată”.

Procurorul nu consideră dosarul ca fiind de o „complexitate deosebită”

Procurorul de caz, Vitalie Codreanu, s-a expus împotriva cererii avocaților, el fiind de părere că respectiva cauză penală nu are o „complexitate deosebită”, așa cum consideră apărarea. Tot el a respins acuzațiile avocatului Sergiu Moraru cu privire la presiuni asupra martorilor și organului de urmărire penală.   

„Acuzarea ar fi împotriva acestei cereri. Nu înțeleg despre care influențe vorbește partea apărării față de organul de urmărire penală sau față de martori. Nu sunt relevante argumentele sub aspectul de complexitate a cauzei. Cantitatea volumelor nu califică această cauză ca fiind de o complexitate deosebită. Cu un complet din trei judecători, toată procedura ar îngreuna examinarea cauzei”, a spus procurorul Vitalie Codreanu.

În context, ședința a fost întreruptă, președintele Judecătoriei urmând să decidă asupra formării completului de judecată format din trei judecători.

Acuzații în adresa angajatului CNA, de la tribuna Parlamentului

De la tribuna Parlamentului s-a anunțat însă că Ghenadie Tanas și membrii familiei sale au și alte bunuri imobile, achiziționate în ultimii 10 ani, perioadă în care Tanas activa la CNA.

În 2009, mama ofițerului anticorupție, profesoară la o simplă școală din sat, procură un imobil de 60 m.p. în Ungheni. În 2010, tatăl său, profesor de muzică, cumpără un apartament de 47 m.p. în Ungheni și unul nou, de 100 m.p., în Chișinău. Ulterior, în 2014 și 2015, tatăl și fratele oligarhului cumpără 24 de locuri de parcare în curtea aceluiași bloc. În 2010, mama mai cumpără o casă în Călărași, în același an fratele său intră în posesia unei case de locuit pe str. Eminescu în Ungheni. În 2012, tot el cumpără un apartament de 50 m.p. pe str. Boico în Ungheni, fratele său, în anii ce urmează, procură o casă de 89 m.p. și două imobile comerciale pe str. Musatov în Ungheni, cu suprafețe de 83 și 129 m.p.”, declara, pe 18 noiembrie, de la tribuna Parlamentului, deputatul Andrian Cheptonar, cu referire la Ghenadie Tanas, șeful Direcției Generale Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție (CNA).

Potrivit deputatului, Ghenadie Tanas deține, împreună cu mama și fratele său, și circa 500 de hectare de teren agricol.


Părinții lui Ghena dețin în proprietate, pe lângă toate imobilele sus-menționate, 26 de terenuri cu o suprafață totală de 154 de hectare. Ghena deține pe nume propriu 373 de terenuri agricole, cu o suprafață totală de 350 de hectare. Deci, un total de 500 de hectare pe numele unui ofițer anticorupție. Cât despre bani cash, cu un an în urmă persoana dată umbla pe la firme de consultanță în domeniul energetic și întreba în ce să investească jumătate de milion de euro – în solare sau în eoliene”, a afirmat deputatul.

Cauza penală pornită în decembrie 2021

Cauza penală împotriva angajatului CNA și a rudelor sale a fost pornită la 6 decembrie 2021.

În dimineața zilei de 8 decembrie 2021, procurorii anticorupție și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au descins cu percheziții în biroul de serviciu al angajatului CNA și în mai multe locații, inclusiv și la membrii familiei sale. În rezultat, Ghenadie Tanas a fost reținut pentru 72 de ore.

El s-a aflat în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13 Chișinău puțin peste o lună, întrucât în luna ianuarie 2022 a fost plasat în arest la domiciliu.

Din mai 2023, în privința lui Ghenadie Tanas nu sunt aplicate măsuri preventive.

„Începând cu luna mai 2023, în privința lui Tanas Ghenadie nu sunt aplicate careva măsuri preventive, urmare a expirării de drept (un an de zile) a măsurii preventive – obligarea de a nu părăsi țara, consecvent nefiind stabilite temeiuri noi de aplicare a unor măsuri procesuale de constrângere”, au precizat, în iulie 2023, reprezentanții PA într-un răspuns pentru ZdG.

Ghenadie Tanas a fost subiect al mai multor investigații ale ZdG

În 2017, Tanas a fost subiect al unei investigații a ZdG cu titlul „Tranzacțiile cămătarului de la CNA”. ZdG scria că Ghenadie Tanas deținea bunuri mobile și imobile a căror valoare depășea veniturile sale declarate și că acesta a practicat cămătăria, împrumutând mai multor persoane zeci de mii de euro. Cel puţin, într-un caz documentat de ZdG, Tanas a folosit-o pe mama sa, profesoară, pe post de creditor, iar în, cel puţin patru cazuri, Tanas a apelat la instanţa de judecată pentru a obliga datornicii să-i întoarcă aproximativ 60 de mii de euro.

Pe 2 decembrie 2021, ZdG a publicat o nouă investigație în care a oferit detalii despre averea lui Ghenadie Tanas, numit anterior de la tribuna Parlamentului „milionarul în euro de la CNA”. Oficial, Ghenadie Tanas deține circa 100 de ha de terenuri agricole, iar fratele și mama celor doi au mai multe locuri de parcare atribuite unui bloc de locuit de pe strada Natalia Gheorghiu din Chişinău. În 2020, angajatul de la CNA s-a mutat cu traiul în apartamentul părinților, procurat în acest bloc, acum zece ani, și-a procurat o nouă Skoda Superb, care l-a costat întreg salariul și pensia luată de la CNA pentru ultimul an, și a scăpat basma curată după un control al averii și intereselor personale, inițiat de Autoritatea Națională de Integritate.