Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procurori care au gestionat în…

Procurori care au gestionat în ultimele luni mai multe dosare de rezonanță, somați să plece din sistem

Mihail Ivanov, procurorul care gestionează urmărirea penală în dosarul privatizării „Air Moldova”, în dosarul licitațiilor de sute de milioane de lei câștigate de firma „Bass System” sau în dosarul celor doi procurori de la Procuratura Chișinău, Oficiul Ciocana, reținuți, împreună cu trei polițiști, pentru mită în valoare de 1,5 milioane de lei, ar fi fost somat să plece din sistem.

În acel dosar, portalul anticoruptie.md a scris anterior că ar fi fost vizat și Ruslan Popov, care era pe atunci șefului Oficiului Ciocana al Procuraturii mun. Chișinău. Astăzi, Popov este adjunctul procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

Mihail Ivanov gestionează și dosarul ambulanțelor în care figurează fostul deputat, Boris Golovin.

Mihail Ivanov

Împreună cu el ar fi fost somat să plece din sistem și procurorul Roman Statnîi, cel care a gestionat în ultimele luni dosarul penal în care este vizat fostul judecător Oleg Sternioală, anchetat pentru spălare de bani.

Procurorul Roman Statnîi. sursa: publika.md

Anterior, ZdG a scris că Statnîi i-a scris procurorului general despre posibile intervenții ilegale în dosarul Sternioală.

Portalul deschide.md a scris că patru acuzatori de stat din cadrul Procuraturii Anticorupție ar fi fost somați să-și dea demisia: Mihail Ivanov, Roman Statnîi, Dorin Compan și Vladislav Bobrov.

Informația a a fost confirmată și pentru ZdG de către surse din interiorul Procuraturii Generale (PG).

Maria Vieru, purtătoarea de cuvânt a PG a evitat să confirme sau să infirme aceste informații: „La această etapă evităm să comentăm. O vom face în câteva zile, poate chiar într-o conferință de presă”, a punctat Vieru.

Cine sunt cei patru procurori vizați

„Nimeni din cadrul procurorilor ierarhici superiori nu mi-a comunicat că ar fi probleme în activitatea mea. Am auzit doar zvonuri, care probabil sunt legate de anumite cauze penale care se află în gestiune, probabil în scop de răzbunare”, a precizat procurorul Mihail Ivanov, solicitat de ZdG. Ivanov este procuror în Procuratura Anticorupție din 2010, potrivit magistrat.md.

Roman Statnîi a menționat că „pentru prima dată aude” de o asemenea somație. Acesta a precizat că este „într-o ședință” și ne-a rugat să revenim ulterior. Statnîi este acuzator de stat în cadrul Procuraturii Anticorupție din anul 2008.

Dorin Compan a fost, în ultimele luni, șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), fiind detașat de la Procuratura Anticorupție. A gestionat, și el, în ultimii ani, mai multe dosare de rezonanță. Fiind la Procuratura Anticorupție, el a fost cel care a instrumentat dosarul în care este vizat fostul ministru al Agriculturii, Eduard Grama sau fostul viceministru al Economiei, Valeriu Triboi. Tot Compan a instrumentat dosarul licitațiilor trucate în medicină, dosarul „tomograf” sau dosarul licitațiilor trucate de primării pentru milioanele de lei din Fondul Ecologic.

Dorin Compan, Foto: Agora.md

Potrivit informațiilor de pe magistrat.md, în anii 2015-2019, Compan a fost decorat cu mai multe distincții: Crucea „Pentru Merit”, Clasa II, medalia „Pentru serviciu impecabil” Clasa III sau Insigna de piept „Eminent al Procuraturii”. Compan are telefonul mobil deconectat. El este procuror în Procuratura Anticorupție din anul 2007.

Vladislav Bobrov și Dumitru Robu în ședința CSP din 15 februarie. Foto: captură privesc.eu

Vladislav Bobrov, al patrulea procuror care ar fi fost somat să plece din sistem a activat în cadrul Procuraturii Anticorupție, din anul 2016, cu o pauză de câteva luni între lunile mai-august 2019. Anterior, Bobrov a activat în Procuratura Generală și în Procuratura mun. Chișinău.

Anterior, ZdG a scris că din organele procuraturii a demisionat și procurorul anticorupție, Eugen Rurac, care a gestionat în ultimele luni dosarul lui Ion Druță, care deținea funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ) sau dosarul Metalferos, în care au fost stabilite prejudicii de peste 200 de milioane de lei. Tot Rurac a fost cel care a renunțat, într-un final, la învinuirea adusă actualei judecătoare la Curtea Constituțională, Domnica Manole, judecată pentru pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri ilegale.

Eugeniu Rurac

Cererea de demisie a lui Rurac a fost depusă pe 13 ianuarie, dar a intrat în vigoare la 29 ianuarie 2020, chiar de ziua profesională a procurorilor. Surse din cadrul Procuraturii au precizat că acestuia i s-ar fi „sugerat” să plece din sistem.